2017-től fokozatosan eltűnik a nyomtatott sajtó

Nyomtatás

A spanyol ABC a napokban foglalt össze egy tanulmányt, amely azt állítja, hogy 2017-től fokozatosan gyorsulva az egész világon eltűnik a nyomtatott sajtó. Ross Dawson, a kérdés szakértője írta a jelentést, amelynek első részében a „kimúlási” listát közölte, a másodikban pedig részletesen kifejtette az okokat.

A lista élén az Egyesült Államok áll, ahol a tanulmány szerint 2017-ben szűnik meg végleg az utolsó nyomtatott lap, utána következik Nagy-Britannia, Izland, Kanada és Norvégia. 2024-ben következne Spanyolország Új-Zélanddal, Csehországgal és Tajvannal. Az utolsók között lesznek Dél-Amerika, Afrika és Dél-Ázsia országai. Dawson hat magyarázatot talált a jelenségre. 1. Egyre jobban terjed a mobiltelefonok használata, és egyre többféle tevékenységre használhatók. 2. Az előző okkal összefüggésben növekszik az e-olvasók száma. 3. Változtak a lapok előállítási és nyomtatási költségei. 4. A befektetők és a cégek már inkább nem a nyomtatott, hanem más médiumokban, főleg a világhálón hirdetik magukat. 5. Gyorsan fejlődnek a nyílt platformok. 6. Terjed a digitális papír is.
A felmérésben felhasználták az egyes országokban megjelenő digitális médiumokat, a népesedési mutatókat, a kormányok sajtópolitikáját, az írás és olvasás tanításának fejlettségét és elterjedtségét, a fogyasztói magatartást, főleg a hírekért való fizetési hajlandóságot, a „médiaipar” helyzetét, de felmérték az országok gazdasági helyzetét és technológiai fejlettségét is.

Sobieski Tamás

Magyar Nemzeti Online