Ferenc pápa: botrány, hogy milliók halnak éhen

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_1371744022_3096.jpgÍgy igaz!! Bűn és botrány hogy nem segítünk egymáson!!

Csaba t.

A nemzetközi élelmiszer-elosztás kiegyensúlyozását sürgette Ferenc pápa csütörtökön, amikor a Vatikánban fogadta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tagjait.
Az egyházfő „égbekiáltó botrány"-nak nevezte, hogy a világon még mindig milliók halnak éhen, miközben köztudott, hogy a megtermelt élelem „elegendő lenne mindenkinek". Ferenc pápa kijelentette, sok-sok kezdeményezés és megoldás lehetséges a bolygónkon tapasztalható alultápláltság leküzdésére, és nem a termelési mennyiség emelése az egyetlen járható út.
A FAO Rómában tanácskozó 38. közgyűlésének tagjait és Jose Graziano de Silva FAO-főigazgatót fogadva a Vatikánban az argentin pápa spanyolul mondott beszédében megoldást sürgetett arra, hogy ne mélyüljön tovább a szakadék ƒ„azok között, akiknek van miből megélniük és azok között, akiknek csak morzsák jutnak". Hozzátette, meg kell fékezni az élelmiszerárakkal való spekulációt: a „táplálék nem fogyasztási cikk" – jelentette ki.
Az egyházfő hangsúlyozta, a jelenlegi globális gazdasági válság nem lehet kifogás arra, hogy ne adjunk többet a szegényeknek. Ferenc pápa kijelentette, túl kell lépni a mások sorsa iránti közömbösségen, „elég volt abból, hogy elfordítjuk a tekintetünket". A pápa „szívből jövő nyitást" sürgetett a FAO-tól is, és azt szorgalmazta, hogy a szervezet minél gyorsabb reformmal igazságosabban, áttekinthetőbben, hatékonyabban működjék.
MTI