Az egyházügyi államtitkár nyilatkozott a 2016-os pápalátogatásról

Nyomtatás

vatik_0.jpg

„Minden katolikus hívő számára nagy feladat lesz Ferenc pápa magyarországi látogatásának előkészítése” – fogalmazott a Vatikáni Rádióban elhangzott interjúban Hölvényi György, egyházügyi államtitkár.

Hölvényi György tagja volt Áder János köztársasági elnök kíséretének, amely szeptember 20-án tett hivatalos látogatást a Vatikánban.
A Ferenc pápával történt kihallgatás után a küldöttség megbeszélést folytatott Tarcisio Bertone bíboros vatikáni államtitkárral, valamint Dominique Mamberti érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával. A napokban írták alá a magyar–szentszéki megállapodást, amely az 1997-es szerződés újratárgyalásának eredménye.
Hölvényi György államtitkár a vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában elmagyarázza, hogy az újratárgyalásra a megváltozott körülmények miatt volt szükség. A Szentszékkel kötött szerződés természetesen kizárólag a Katolikus Egyházra vonatkozik, azonban e nemzetközi megállapodás szellemében a magyar állam a történelmi egyházakat is támogatja. Ez az egyházak számára biztosítja a kiszámítható, biztonságos működést.
A pápai fogadásról Hölvényi György egyházügyi államtitkár elmondta, hogy rendkívül szívélyes, barátságos légkörben folyt le.
Forrai Tamás magyar jezsuita tartományfőnök már előző nap eljuttatta Áder János köztársasági elnöknek Ferenc pápa interjúkötetének magyar fordítását, amely szeptember 19-én, csütörtökön jelent meg, húsz nyelven. A kötetből még jobban kirajzolódik Ferenc pápa rendkívüli egyénisége, közvetlen, őszinte stílusa, lényegre törő cselekvési módszere.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír