Nyisztor Ilona átvette az Európai polgári díjat Brüsszelben

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_nyisztori.jpgNagy nagy szeretettel gratulálok!! 

Szeretettel, 

Csaba t. 
Nyisztor Ilona kitüntetésével üzenetértékű elismerésben része- sült a moldvai csángó közösség, amikor 2013. október 16-án, Brüsszelben, negyvenhárom díjazottal egyetemben átvehette az Európai polgári díjat. A pusztinai csángó népdalénekest Tőkés László erdélyi EP-képviselő javasolta a díjra.
A 2008-ban alapított Európai polgári díjat azon európai polgárok- nak ítélik oda, akik hozzájárulnak a polgárok és a tagállamok közötti megértés, a szorosabb integráció előmozdításához. „Nem az európai parlamenti képviselők, hanem a polgárok az európai integrációnak igazi hősei, akik időt és energiát áldozva, közösségükben, családjukban népszerűsítik az európai eszmét” – mondta bevezető beszédében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
A Jehudi Menuhin-teremben tartott ünnepségen a csángó népdalénekes és népdalgyűjtő a Boldogasszony anyánk című, a katolikus magyarság néphimnuszának tekintett ének csángó változatát adta elő. „Ez volt az első szentes ének, amelyet az apómtól tanultam kicsi gyermekkoromban. ’90 után, mikor kimehettünk Magyarországra, a mise után hallottam, ahogyan éneklik. Akkor tudtam meg, hogy ez a magyarok himnusza is. Úgy éreztem, erre az eseményre ilyen éneket kell elénekelni” – magyarázta választását a díjazott a jelen lévő erdélyi újságíróknak.
Európai polgári díjban részesült ugyanakkor az idén százéves Boris Pahor olaszországi szlovén író, aki mind a fasiszta, mind a kommunista diktatúra alatt üldöztetést szenvedett. Tapasztalatai alapján írta meg Nekropolisz című regényét. A nemzeti kisebbségi jogok, az etnikai identitás megőrzése mellett mindig is állást foglaló író munkásságát szerdán Brüsszelben Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke méltatta.
Romániából még Ioana Avădani, a Független Újságírásért Központ ügyvezető igazgatója és Valeriu Nicolae roma aktivista, Magyarországról Farkas Gábor, a kecskeméti Európa Jövője Egyesület elnöke, továbbá a Raoul Wallenberg Egyesület részesült elismerésben.
Brüsszel, 2013. október 17.
Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodája