Kertész leszek, fát nevelek…

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_zoldsegkert.jpgSok a munka a vegyszermentes zöldségtermesztéssel
Vegyszermentes zöldséget termesztenek, de nem tudják biozöldségként értékesíteni – tudtuk meg a Benignitas Egyesület vezetőjétől. Csíkpálfalva határában több mint egy hektáron többféle konyhakerti növényt termesztenek, nemcsak zöldségeket, hanem fűszer- és gyógynövényeket is.

„Tavaly fogtunk hozzá a zöldségkert létrehozásához, közel 60 ezer lejt fektettünk bele, ebből körbekerteltük, fóliaházat készítetünk, kerti házat építettünk a szerszámoknak, öntözőberendezést, valamint szecskázó és talajlazító gépeket szereztünk be” – mesélte a kezdetekről Bodó Mária, a karitatív szervezet, a Benignitas Egyesület vezetője. A melegházban többféle paradicsomot, paprikát, salátauborkát, csípős paprikát termesztenek, de olyan különleges zöldségek is helyet kaptak benne, mint a fehér padlizsán vagy a lila színű paprika. Lejárt az idénye a hónapos reteknek, a salátának, a spenótnak és a nyári káposztának, helyettük paradicsomot és más zöldségeket ültettek.
A kert többi részében további konyhakerti növényeket termesztenek, például gyökérzöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, petrezselymet, zellert, céklát, a káposztafélék közül pedig a nyári káposzta, karfiol, karalábé kapott helyet a kertben. Ezenkívül hagymát, póréhagymát, krumplit, borsót, paszulyt és tököt is kínál a föld. „Társítani szoktuk a növényeket, például a fejes saláta közé nyári káposztát ültettünk, piros saláta közé brokkolit, a hagymát pedig sárgarépával társítjuk” – magyarázta Burista Csilla kertészmérnök. Mint mondta, a muroklégy nem szereti a hagymát, a hagymalégy nem szereti a murkot. A paradicsom mellé jó csombort ültetni, mert állítólag jó hatással van a paradicsomra, jó a lisztharmat ellen – avatott be a szakmai titkokba Burista. A körömvirágot azért érdemes ültetni a zöldségek közé, mert szintén jó a lisztharmat és gombás betegségek ellen, továbbá gyógynövényként lehet hasznosítani. A káposzta mellé büdöskét jó ültetni, mert távol tartja a káposztapillangókat.
„A fűszernövényeink is nagyon népszerűek, majoránnát, koriandert, mentát, zsályát, bazsalikomot, kerti kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet és citromfüvet is ültettünk” – sorolta a kertészmérnök. A gyomokból komposztált trágyát használják, és nem permeteznek, az igényesebb növényeket csepegtetős öntözőmódszerrel látják el vízzel. „Nagyon sok munkát igényel a zöldségeskert gondozása, mivel nem használunk gyomirtót, műtrágyát, teljesen vegyszermentes, a bogarakat is kézzel kell leszedni” – vallja Bodó. Mint mesélte, amit tudnak, eladnak a zöldségekből, főként vendéglők vásárolják fel, ugyanakkor magánszemélyek is érdeklődnek, de mivel nem tudják biozöldségként értékesíteni, ezért piaci áron adják a termesztett zöldséget.
A megmaradt zöldségeket eladományozzák családi gyermekotthonoknak, táboroknak. „Például tavaly és idén is a Szent Ferenc Alapítványtól jöttek gyermekek, segédkeztek a zöldségesben, és ők is kaptak zöldséget” – mondta a szervezet vezetője, végszóként pedig hozzátette: szeretnék legalább az önköltségi árát kihozni, viszont lehet, hogy jövőre már nem folytatják ezt a kezdeményezést.
Barabás Hajnal
www.szekelyhon.ro
A fenti írásban szereplő kert tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a kertjüket átengedik a gyerekeinknek. Nagyon szeretném, ha a csíksomlyói, de a környékbeli, leginkább a szentsimoni kertészeti szakiskolába járó gyerekek ezen a szépen megtervezett, bekerített,  a patak vizéből öntözött, sőt egy kis házikóval rendelkező, jó termő földű, egy hektáros kertben tanulnának dolgozni, kertészkedni!
Sok elkedvetlenítő hír is van, de minden nehézség ellenére  én köszönöm azoknak a házaknak a munkáját, melyekben a gyerekeket tudatosan nevelik a kerti munkákra, a haszon állatok szeretetére. Szerintem jó dolog kertészkedni, jó lenne ha a gyerekeink megtapasztalnák, hogy milyen szép gondozni egy kertet, táplálni néhány állatot az iskolából hazajövet… Szeretettel biztatlak, hogy erről az útról ne térjünk le.
Most még lehet gyümölcsfákat ültetni… szeretettel biztatlak, hogy magatoknak ültessetek csemetéket!! Olyan nagyszerű nyár elején felmászni egy cseresznye fára….
Ha Szent László kedvére tölgyet, Boldog Apor Vilmos tiszteletére fenyőt ültettünk, akkor a gyermek Jézus évében egy kis gyümölcsöst kellene ültessen mindenik ház (ahol lehet) a gyerekeknek.

Szeretettel kívánok jó munkát,
Csaba t.