Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_FerenpapaPutyin.jpgA szíriai konfliktus békés megoldásáról egyeztetett egymással Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői vatikáni megbeszélésükön.

A harmincöt perces eszmecserét követően az orosz államfő Pietro Parolin szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is találkozott.
A Szentszék közleménye szerint a katolikus egyházfő és az orosz elnök a közel-keleti békefolyamat folytatásáról és a súlyos szíriai helyzetről beszélgetett a pápai lakosztály könyvtártermében.
Egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktusra békés megoldást kell találni, az erőszakot minél gyorsabban meg kell fékezni, a lakosságnak pedig humanitárius segítséget nyújtani.
Hangoztatták, hogy figyelemmel követik a közel-keleti békefolyamat fejleményeit. Érintették emellett a keresztények kritikus helyzetét a világ több térségében.
Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta: Vlagyimir Putyin köszönetet mondott azért a levélért, melyet Ferenc pápa a szeptemberi szentpétervári G20-as csúcstalálkozó alkalmával intézett az orosz elnökhöz a szíriai helyzet tárgyalásos megoldása érdekében.
Szó volt a Vatikán és Oroszország közötti "jó kétoldalú kapcsolatokról" és az oroszországi katolikus közösség életéről is. Az egyházfő annak a szerepnek a jelentőségét hangsúlyozta, amelyet a katolikusok töltenek be a társadalom életében.
Putyin átadta a pápának Kirill orosz ortodox pátriárka üdvözletét. A szentszéki szóvivő hozzátette: Ferenc pápa nem kapott Putyintól meghívást Moszkvába.
A katolikus egyházfő a vatikáni kerteket ábrázoló mozaikot ajándékozott Putyinnak, az orosz elnök pedig Ferencnek az úgynevezett vlagyimiri Szűz Mária-ikont, melyet először Putyin, utána a pápa is megcsókolt.
A Vatikánba érkezett népes orosz delegáció tagja Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter is.
Putyin és küldöttsége repülőik késése miatt a tervezettnél ötven perccel később érkezett a Vatikánba. A római repülőtér és a Vatikán közötti utat az orosz delegáció rendőri kísérettel tette meg, de szirénák nélkül. Ezt Ferenc pápa kérte az egyszerűség jegyében.
MTI/romereports.com/Magyar Kurír