Szórványban jobban fogy a magyarság [ 2006-09-07 ]

Kategória: Társadalom, Erdély Találatok: 1893

ImageAntal szerint, aki szociológus, az erdélyi magyar közösség létszáma a természetes szaporulat következtében évente átlag 10.000 fővel fogy, de mindezek mellett további 5.200 magyar nemzetiségű telepedik ki Magyarországra. Ugyanakkor évente még átlag 3- 4.000 magyar hagyja el Erdélyt más országért. 

 

Antal Árpád András, háromszéki RMDSZ -képviselő szerdán sajtótájékoztatón egy általa kidolgozott tanulmányt ismertetett, melynek értelmében az évek során az erdélyi magyarság lélekszáma több ezerrel csökkent.

Antal szerint, aki szociológus, az erdélyi magyar közösség létszáma a természetes szaporulat következtében évente átlag 10.000 fővel fogy, de mindezek mellett további 5.200 magyar nemzetiségű telepedik ki Magyarországra. Ugyanakkor évente még átlag 3- 4.000 magyar hagyja el Erdélyt más országért.

„Figyelembe véve ezen adatokat, gyakorlatilag felteszem a kérdést és választ várok el koalíciós kollégáimtól, hogy a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet el nem fogadása által az erdélyi magyar közösség eltűnését szeretnék elérni?", tette fel a kérdést a háromszéki honatya.

Hozzátette, egyértelmű, hogy románok is telepednek ki, de ugyanakkor aláhúzta, hogy a magyarok a gazdasági és szociális okokon kívül a nemzeti kisebbségekre jellemző specifikus gondok miatt is a szülőföld elhagyása mellett döntenek.

Antal Árpád András szerint a fogyás jóval nagyobb azon megyékben, ahol a magyarság számaránya kisebb.

„Ha elfogadták volna a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt, akkor a lelki komfort nőtt volna, elsősorban azon megyékben, ahol a magyarság számbelileg kisebbségben van'", hangsúlyozta a háromszéki RMDSZ-képviselő.

Népújság

Forrás: www.erdely.ma

 

Image