Böjte Csaba köszönetet mond a Lázár kastélyért

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_12832312_1167471293287742_366050672778176047_n.jpg

Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné sz. szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája, a szárhegyi Lázár kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, annak érdekében, hogy ez után a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így, az újra szolgálhassa a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait.

 

Fr. Böjte Csaba OFM elfogadta, és megköszönte az adományt.

A szárhegyi Lázár kastélynak új többségi tulajdonosa van
Lipthay Antal 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta
Budapest / Déva 2016. 03. 17. – Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné sz. szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája, a szárhegyi Lázár kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, annak érdekében, hogy ezután a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így, az újra szolgálhassa a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait. fr. Böjte Csaba, alapító elnök elfogadta az adományt.
A szárhegyi Lázár kastély, amely öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonában volt, ahol Bethlen Gábor fejedelem nevelkedett, a XIX. századtól kezdett leromlani. A XX. században, a hetvenes években, Zöld Lajosnak és a szárhegyi népnek köszönhetően, sikerült a kastélyt a biztos halálból újra életre kelteni. Az újjáépítés után a kastély, mint jelentős kulturális központ vállalt aktív szerepet. A gyergyói medencébe látogató turisták különleges úticélja a kastély. Bezárva nem szolgálja se Székelyföld kultúráját, se a szárhegyieket, és különösen nem azokat a családokat, akik komoly befektetéseket tettek, remélve az idegenforgalom fejlődését.
„Számomra fr. Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzá tett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár kastély minőségét és erejét, ami jót hoz a szárhegyi lakosságnak is. A XVII. szászadban az elődeim hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a szárhegyi kolostor felépítését. Most pedig valódi örömhír, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek, és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak az érdekeit képviseli Csaba testvér. Az ő személye tökéletes garancia arra, hogy a szárhegyi Lázár kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa. A visszaigényléskor az eredeti terv az volt, hogy a restitució után a kastély tulajdona egy alapítványba kerüljön. Sok megfontolás után, hála Istennek, legalább is a dédnagyanyám részével, ez most megtörtént. Remélem, hogy ez az új tulajdonviszony lehetővé teszi, hogy a kastély mielőbb kinyithassa kapuját a látogatók előtt, számukra a székely történelem és kultúra közvetítője legyen.” - mondta Lipthay Antal.
További információ:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Üdvözlettel,
Lipthay Erzsébet
CRSCOM