Vasárnap újabb adomány érkezik a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz

Nyomtatás

ImageMásfél-két mázsa tartós élelmiszert gyűjtöttek össze Szegeden, Siklóson és Kiskunfélegyházán a Böjte Csaba által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára. Az adományokat nehéz körülmények között élő gyerekek kapják. A szállítmány vasárnap érkezik meg az erdélyi Tusnádfürdőre.

 

 

A Szegeden és környékén élők lelkesen adakoztak Böjte Csaba árvái számára. Több helyen gyűjtötték a cukrot, tésztát, olajat, konzerveket. Volt, aki helyett cipekedni kellett, más a saját kamrájából ajánlott fel élelmiszert. Főleg azok juttattak el adományokat az önkéntesekhez, akik tudják, mit jelent a nélkülözés. A nagyobb cégek közül csak egy ajánlott fel 7 raklapnyi tartós élelmiszert.

Ha hosszú időre nem is oldják meg ezek az adományok a szerzetes és munkatársai által felkarolt 1500 gyermek élelmezését, de néhány finom és laktató ebéd, vacsora is sokat jelent nekik, mint ahogy az is, hogy sokan megmozdultak értük.
A dévai Szent Ferenc Alapítvány 1993-ban 26 gyerekkel kezdte meg a gyerekgondozást. Zsombolya, Szalonta, Petrozsény, Kolozsvár, Szászváros, Kisiratos – néhány név, ahol közösségi házat működtetnek, hátrányos helyzetű gyerekeket nevelnek. Az évek során újabb és újabb házakat vásároltak vagy kaptak ajándékba az egyházmegyétől, a ferences rendtől. Ezeknek a folyamatos fenntartása súlyos milliókba kerül.
Böjte Csaba ferences szerzetes a lelke ennek a nagy családnak. Vele együtt él, együtt lélegzik. Szeretnék egy nagy fa lenni, amelyre az ég madarai leszállnak megpihenni – mondja az atya. A gyerekek érzik ezt a szeretet, s ha óvodából, iskolából hazatérnek, az első dolguk beszámolni a történtekről.
A nevelésben a hivatásos nevelőszülőkön kívül nagy segítségére vannak a fiatal, lelkes szakemberek.
Kiss Erika, tanítónő elmondta, hogy van, akinek a családja magyarul beszél otthon is, van, akit pedig az utca nevel. Ezeknek a gyerekeknek, akiket az utca nevel, hiába van szép hangzatos magyar nevük, ők a román nyelvet sajátítják el ezen a környéken. És őket bizony meg kellett tanítani magyarul - tette hozzá. Persze, hogy a tanulás mellett a játék is fontos, és mivel közeledik a vakáció, néhányan hazavágynak, míg mások a továbbtanuláson törik a fejüket.
Azt talán nem is sejtik, hogy Böjte atya, amikor nem velük tölti idejét, a róluk való gondoskodással van elfoglalva. Járja a világot, s megpróbálja megteremteni a létfenntartásukhoz szükséges anyagi hátteret.
Nekünk az a feladatunk, hogy ezekben a gyerekekben optimizmust, bizalmat, életerőt ébresszünk, és hogy megtanítsuk küzdeni őket a létért. Én a gyereket szeretném felkészíteni arra, hogy akár a jég hátán is megállja a helyét. Mondogatom nekik, hogy ha úgy biciklizünk, hogy hátra-hátra nézünk, akkor jó nagyot fogunk esni. Előre kell nézni. Mindenki előtt van egy holnap, egy jövő és ahhoz kell fölnőni – mondta Böjte atya.
A hátrányos helyzetű intézeti gyerekeket a román állam 6-7000 forintnak megfelelő összeggel segíti. Napi 1 eurót kapnak minden gyerek után a vér szerinti rokonoktól, keresztszülőktől. Több mint 10000 ember ajánlotta fel az adója 1%-át a Szent Ferenc Alapítványnak, ám ez messze nem elegendő a közel kétezer rászoruló, magyarul tanuló gyermek költségeinek a fedezésére. Ezért fogadnak örömmel minden segítséget.
DunaTV