Újházlátóba gurult Gyergyó Szekere

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Adomanyok_gyergyo_szekere_1_b.jpgA hálaadás jegyében szervezte meg Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala a szombati gazdanapokat. Az őszi termésekből ez alkalommal állították össze Gyergyó Szekerét, amelyet „újházlátó” ajándékként ajánlottak fel Böjte Csaba atyának és az általa nevelt gyerekeknek, akik az új tanév kezdetén költöztek be a Szent Anna Kollégiumba.

 

 

Terményekből roskadásig telt szekér, népdalokat éneklő székely ruhások vonultak végig szombat délelőtt Gyergyószentmiklós utcáin, hogy a piactéren szervezett Gazdanapi Őszi Sokadalom és Nagyvásárra és az esti gazdabálra kedvet teremtsenek a lakosság körében. A szekér – melyet bőkezű adományozók jóvoltából sikerült zöldségekkel, illetve kenyerekkel megpakolni – a rendezvény megnyitója után a Szent Anna Kollégium udvarára hajtott.
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány újonnan létrehozott otthonában Böjte Csaba atya, Kolumbán Andrea házfőnök és a kollégium lakói fogadták a városvezetés és az adományozók „újházlátó ajándékát”.
Krumplit, káposztát, leveszöldséget zsákszámra szedtek le a szekérről a háziak és vendégeik; alma, szőlő és egyéb gyümölcs is bőven került az éléskamrába, az őszi terméseken kívül pedig a házi kenyérért is többször kellett térni, míg a kosárnyi ropogós cipó az ebédlőbe került.
Az adományt átadó Mezei János polgármester és a Hóvirág néptáncegyüttes tagjai a háziak szívélyes vendéglátását élvezhették. Az adományozókért, az összefogásért, a bő termésért pedig közösen imádkoztak.
„Adná az Isten, hogy ez a szolidaritás megmenthesse a mi népünket”
„Nagy-nagy szeretet és hála van az én szívemben a gyergyószentmiklósi városvezetés és a gazdanapok szervezői iránt, hisz az ő jóságuk, szeretetük gyümölcse az, hogy a gyerekeknek finom eledel kerül az asztalára” – fejezte ki háláját Csaba testvér.
Elmondta, szinte mindenhol, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthont működtet, figyelnek a helyi közösségek az ide járó gyermekekre. Van, ahol hagyományosan disznótoros vacsorára invitálják az otthonok lakóit, van, ahol minden évben jótékonysági rendezvényt szerveznek számukra.
„Amikor szidják a mi népünket, nemzetünket, azt szoktam mondogatni: hogy tudnék én kétezer-háromszáz gyermeknek naponta enni adni, ellátni, ruházni, ha mi olyan rosszak lennénk. Én azt gondolom, hogy igenis, nagyon sok becsületes, jó szándékú, jó indulatú magyar ember él a Kárpát-medencében. Elmondhatom, hogy minden tájegységen magukénak érzik az otthonokba járó gyerekeket az emberek. Összefognak és támogatják a szegényeket. Adná az Isten, hogy ez a szolidaritás megmenthesse a mi népünket” – kulcsolja imára kezét Csaba testvér. Továbbfűzve a gondolatot, hozzáteszi: az összefogás, a jövő bizalommal való megálmodása majd annak megépítése az, ami biztosítja megmaradásunkat.
szekelyhon.ro