Menedék és lehetőség az újrakezdésre

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_haz.jpgGyermekükkel különböző okokból egyedül maradó nők számára nyújt fedelet, ellátást és gondoskodást a Csíkszeredában nemsokára megnyíló Szent Mónika Otthon.

 

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményrendszerébe tartozó létesítményben jelenleg meszelnek, takarítanak és lassan a bútorok is a helyükre kerülnek.
Karácsonyra szeretnék, de januárban mindenképpen megnyílik Csíkszeredában a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány legújabb létesítménye, a Szent Mónika otthon. A Gyermeksétány három szám alatt korábban bentlakásként működött négyemeletes tömbházat idén májusban 99 évre a ferences szerzetes által vezetett alapítvány használatába adta az Erdélyi Fiatalokért Alapítvány. Iordache Melinda, aki férjével, Attilával együtt önkéntesként dolgozik az épület kialakításán, berendezésén, elmondta, Böjte Csaba már rég gondolkodik egy olyan létesítményen, amely az édesanyákkal együtt tudná befogadni a gyermekeket. Az alapítványnak már 68 otthona van, de ezekben csak gyerekek élnek, és sok esetben az anya a gyermekével együtt szorul segítségre, ha családi perpatvarok, anyagi gondok miatt egyedül marad, tehát rég szükség mutatkozik egy ilyen jellegű létesítményre is – magyarázta el Iordache Melinda, miközben a felújítás alatt lévő épületben is körülnéztünk.
Egyelőre egy szinten alakítják ki az anyákat befogadó szobákat és az intézményt vezetők lakását, de idővel a többi emeleten is lesznek szobák, kiszolgáló helységek, mint például konyha, nappali, napközi a gyerekek számára – mutatta be az elképzelést a fiatal nő, aki éppen takarított az egyik szobában, amikor benéztünk hozzájuk. Az anyák védőszentjéről, Szent Mónikáról elnevezett otthonban egyelőre nem volt lehetőség a nyílászárók cseréjére, lepucolták a jelenlegi ajtókat, ablakokat, letisztították, lemeszelték a falakat és kitakarítják alaposan a helységeket. A szobákban nyugtató, kellemes környezetet igyekeznek létrehozni, a falakra pasztellszínek kerültek. Minél hamarabb lakhatóvá szerették volna tenni az épületet, hisz már van is egy édesanya, aki gyermekével arra vár, hogy beköltözhessen hozzájuk – mondta el Iordache Melinda. A többnyire két kis szobából és közös előtérből, fürdőszobából álló lakrészekben egy szobában egy anya húzhatja meg magát gyermekével vagy gyermekeivel. Kezdetben 5-7 anyát tudnak befogadni.
A menedék nyújtása mellett az otthonban segítenek is az anyáknak a gyermekükkel való törődésben, ugyanakkor olyan gyakorlatias dolgokban is, mint a különböző hivatalos dokumentumok megszerzése vagy a munkavállalás. Amint Iordache Melinda fogalmazott, fedelet biztosítanak és a talpra állásban, az elindulásban is segítik a hozzájuk fordulókat. Férfiakat nem fogadnak be, de nem zárják ki a családok életéből az apákat, például egy családi viszály esetén meghallgatják az ő véleményüket is, hisz ha esély van rá, akkor szeretnék, hogy együtt maradjanak a családok -  fejtette ki a központ létrehozásán dolgozó fiatal nő. Az otthonban saját konyha egyelőre nem lesz, az alapítvány csíksomlyói létesítményéből oldják meg az étkeztetést. Az otthonban ugyanakkor csak átmeneti szállást tudnak adni a rászorulóknak, három hónapra tudják befogadni a gyermekükkel egyedül maradó anyákat. A nemsokára induló menedékben segítséget is elfogadnak, hisz az ottmaradt, eléggé rossz állapotban lévő használt bútorokkal, ágyneművel tudják felszerelni egyelőre a szobákat. Ezért jó állapotban lévő használati tárgyakat elfogadnak adományba, például ágyneműt, kisebb bútorokat – tudtuk meg.
R. Kiss Edit