Gyermek Jézus búcsút ünnepeltek Székelyhídon

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_gyermek_jezus_szekelyhid.jpgEgy év kimaradás után vasárnap, 2021. június 6-án ismét megünnepelhették Székelyhídon a hagyományos Gyermek Jézus búcsút. Az egész napot átölelő rendezvény 11.00 órakor kezdődött a Stubenberg-kastély udvarán.

A szabadtéri szentmisét Kuglis Gábor székelyhídi plébános, az esemény házigazdája mutatta be, Böjte Csaba ferences, valamint Tokodi László domonkos szerzetesek koncelebrálásával, Dezse Péter testvér jelenlétével.
Egyébként kettős jubileumot ünnepel idén a magyarországi domonkos közösség: Szent Domonkos halála és a Magyar Domonkos Rendtartomány alapításának 800. évfordulója alkalmából hirdettek jubileumi évet.
Kuglis Gábor plébános köszöntötte az ünneplőket, a támogatókat, örömének adott hangot, hogy sokan jöttek el az ünnepre. Böjte Csaba szentbeszédében a gyermekáldás szépségéről és fontosságáról beszélt: “Csodálatos dolgot tett a felnövő Gyermek Jézus, felnőttként közénk jött, Isten fiaként emberré lett. Isten, az Ő Fián keresztül így próbál minket jó útra téríteni, merjünk alázatosak lenni, testvéri jósággal a szívünkben szeressünk, támogassuk a gyermekeket, embertársainkat. Ha egy dolgot kérhetnék a Teremtőtől, az a gyermek áldás lenne a jelenlévőkre, a gyermekre vágyókra. Bár tudjuk, hogy nehéz gyermekeket nevelni, egy megpróbáltatásokkal teli feladat, mégis a gyermek Isten ajándéka. Kérjük, imádkozzunk hozzá, bízzunk az Úr jóságában, áldásában és vállaljunk gyermeket”.
A szentmise végén Tóth Andrea, az otthon vezetője ismertette a nap programját, hálát adva Istennek, ilyen csodálatos helyre helyezte őt az Úr.
Baranyi Károly és segítői jóvoltából finom ebédben részesültek a jelenlevők, ízletes bográcsost főztek.
Gyermekek és felnőttek közösen vették birtokba a gyermekvédelmi központ rendezett, ünnepiesen feldíszített udvarát. Volt tánc, ének, játék, jó hangulat, vidámság. A családias hangulatú ünnepségen jelen voltak az érmihályfalvi, gálospetri, nagyváradi és székelyhídi gyermekotthonok gyermekei, neveltjei és támogatói, valamint segítői is.
Csorján Melitta Gyermek Jézus-élményfestéssel egybekötött kiállítását tekinthették meg az érdeklődők az üvegházban. Taizé énekek is felcsendültek a domonkos rendi testvérek vezetésével, Sirokiné Suller Terézia pedig gyöngyfűzési foglalkozást biztosított a gyermekeknek.
A néptáncbemutatón elsőként a székelyhídi Zajgó Tánccsoport lépett fel, őket követte a Hercz család, majd a csokalyi Fényes Elek Néptánccsoport is fellépett.
Az ünneplők mindannyian Isten szeretetétől telítve, igaz családként, megköszönték az atyai gondoskodását, hogy e csodás élmény részesei lehettek Székelyhídon, a Stubenberg-kastély ódon falai és árnyékot, megnyugvást nyújtó fái között.
Tatai István
www.hirek.varad.org