Kamaszokról, fiatalokról

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_207836624_2176202329188286_2691373836670782770_n.jpgLevél Balázs Zsókától, a csíksomlyói házunk vezetőjétől, a kamaszokkal együtt élő szülőknek, nevelőknek!

Szeretettel,

Csaba t. 
Kedves Társaim! 
Kamaszokról, fiatalokról írom le az elmúlt évek tapasz- "nyalatait", amelyből bőven akadt.
Aki kamaszokkal él és foglalkozik:
...van egy jó mondás: Tetvesek között, tetves leszel...érdemes, megszívlelendő mondás, amelyet úgy fordíts le: "Kamaszok között kamasz lenni nem könnyű feladat ám", mert toppon kell lenni minden közösségi oldallal, zenei irányzattal, ruha hóbortal, hajviselet stb.
Amire ne pazarold az időd: előttük járni 2 lépéssel, mert ez csak a Te képzeletedben valósul meg valószínűleg. A mai fiatal, zsigerből gyorsabb, mint leszünk mi valaha, még akkor is, ha a drága Mennyei Atyánk feltuningol + egy turbó motorral. 
Légy kamasz, de az alfa kamasz vagy fiatal! Na ez még nekem is csak másodikos szinten megy.
A közösségi oldalakon amiket magáról posztol, sok mindent elárul, s többek között a baráti körét is...ez is sokszor megfizethetetlen kincs! Amit bizalmasan elmondanak, az nagyjából, esetek 99 százalékában semmiség! De ha aznapi történetét a Facebookon megnézted akkor már tromfolhatsz, hazárdoszhatsz: mintha mindent tudnál, DE nem felnőtt módra, hanem használd az építő pletykát. Légy együtt érző ilyenkor, még akkor is ha legszívesebben ...gondolhattok amit akartok.
A fölényt, a felnőtti modort!!! Felejtsd el!!! Hamar érnek, sokat látnak. Egy gyerek 12 éves koráig nevelhető, aztán már csak alkalmaz amit átvett, látott környezetből, baráti köréből, de leginkább a médiából. Sosem akar olyan lenni, mint Te, sosem akar megfelelni a Te elvárásaidnak, mert mindig azt fogja tenni amire azt mondod, hogy Ne! vagy Nem!!!
Ilyenkor próbálj meg magadba szállni és elgondolkodni, te milyen voltál az ő korában, sok mindent megtettél volna, de tartottál a következményektől! Mondok egy jó hírt ...vagy rosszat. Nos ez a generáció, a következményektől nem tart!!! Még a cselekedeteinek elszenvedi a rossz következményt a külvilágtól, s te megszánod, újra megpróbálod felépíteni a kapcsolatodat Vele, nem telik el sok idő megint élben áll veled.
De hát akkor mégis hogyan? Hogyan ne légy frusztrált, hogyan ez, hogyan az? 
Humor!!! Komolyan mondom, hogy a reggeli rituálé egyik legfontosabb mozzanata a vicc olvasás ... rengeteg csoportba benne vagyok,  a másik meg az ima !!! Én személyesen annyi levelet írtam a drága Mennyei Atyámnak, hogy szerintem lassan már csak az enyémet olvassa. Hihetetlen? Nem nézitek ki a habitusomból? Pedig igen!!! Van egy másik jó székely mondás : az ember ha meg akar tanulni káromkodni, vegyen kecskét! Nos, átfordítva: aki gyereket nevel, az megtanul imádkozni : 
Kezdi Szent Antallal, Lixeusi Kis Szent Terézzel, hogy aznapra kapja meg a dal és a tánc ajándékát, és a sor folytatódik, de ez már egyéni, DE nagyon fontos!!! Erre napi 1 órát a magad csendjéből áldozzál.
A fent említett levélírás, másik okból is fontos: az írás kikényszeríti belőled, hogy frusztrálásodnak egy valós képet adjál ...mert le kell írd konkrétan, nem pedig a képzeleted füstszerű árnyait táplálod ...konkrét dologra kapsz csak konkrét megoldást !é
A lelkiismereted hangja: na ugye, ugye többször is jártál úgy, hogy valamit okos felnőttként megoldottál, de úgy is keserű volt a szád íze? Nahát,  ilyenkor a lelkiismereted jelez, hogy túllőttél a célon, na vedd a bátorságot, ismerd be a tévedésed a gyerekkel szemben ...és hidd el nekem, hogy ettől nem kisebb leszel hanem nagyobb!
Felesel a drágám?!  Ne folytasd vele a szót, hanem tanítsd meg érvelni, sokszor saját magát leérvel, de nyertél egy talpraesett felnőttet aki nem dühöngeni fog, hanem nyugodtan érvelni, MERT ha hiszed ha nem, Neki is vannak jó meglátásai amivel még neked is könnyebb lesz az életed!
Sose a Jót válaszd, hanem a jobbik rosszat !!! Vicces ugye ? Na itt jön be az az általunk jól ismert: én szeretem a csokitortát, nekem az a jó, hát akkor neked is az kell jó legyen bukta ...hadd mondja neki mi a jó, vagy figyelj a jelekre, s ha nem is értesz egyet, így is úgy is ő kell rájöjjön, hogy miért bukik az elmélete, ezt tapasztalatból mondom: Csaba tv és én: többször vitáztam keményen egy-egy piti dolgon, míg ő érvelt ...nos bennem is a kis ördög, hogy majd megmutatom az én valóságom! Eredmény? Volt amikor óriásit buktam, volt amikor jól sült el ...amire idővel rájöttem, hogy ő is ezt mondta, lehet más úttal és mínuszba egy pár kör leszaladásával, de igazándiból arra jöttem rá, hogy bár egy nyelvet beszélünk, sokszor nincs egymásra fülünk: hallani halljuk, de nem értjük.
Ügyelj a kompromisszumokra: ne feledd, a pokol útja is jó szándékkal van kikövezve, kompromisszumot én csak úgy kötök, ha azonnal egy cselekedet feltételt rácsatolok. 
Légy nagyon következetes, amit mondtál ezelőtt egy héttel, az legyen érvényes 2 èv múlva is, de árnyalataiban adaptáld a jelenhez.
Játékszabályok! Minden családban vannak szabályok melyeket ők hoznak, és Te csak vasald fel a betartását.
Nos, nagyvonalúakban ennyi lenne! 
Éld túl, mert most egy csónakban eveztek ebben a viharos tengerben amely sokszor orkánná fajul, de nagyon fontos, hogy bármennyire is hánykolódna a csónakod, fogd magabiztosan a kèt evezőt és csak a Cèl felé evezz! Lehet, hogy egyedül maradsz a csónakban,  borzasztóan fáj ...de ne add fel, mindig lesz utasod ...és lesz olyan is, akit el tudsz juttatni a túlsó partra.
Szeretettel, 
Zsóka n.
Kép: Piroska, Tünde és Krisztina nevelőnő, Déván a templom előtt.