Szent István szellemisége költözött a felújított otthonba

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/A-szent-istvan-kollegium/viewsize/img_6293.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/A-szent-istvan-kollegium/viewsize/img_6293.jpg

ImageÚjból élet, gyermekzsivaj tölti be a sokak által csak árvaházként ismert robusztus csíksomlyói épületet.

 

 

 

A sokáig egymagában árválkodó, kihasználatlan ingatlanba szeptember elején már beköltöztek a középiskolás bentlakók, az intézmény szentelési ünnepségét viszont tegnap tartották. Ezzel Csíksomlyó is felkerült a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által rajzolt térképre. Erdély-szerte több mint ötven gyermekközpont tanúskodik az egyesület tevékenységéről, melynek egyik legfőbb célja a nehéz anyagi körülmények közt élő gyerekek szellemi és szociális fejlődésének elősegítése, szociális védelme.

Szent István szellemisége költözött a felújított otthonba.
Próbáljátok kiküszöbölni az apostolok által vétett két legnagyobb hibát a kezdeti nehézségekben. Ne szóval, ne erővel bizonygassátok, ki a nagyobb, és legyetek bátrak, merjetek kérdezni – hangzott el az intelem a kollégiumi lakók felé a csíksomlyói Szent István gyermekgondozó központ avatási ünnepségének hálaadó szentmiséjén. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány legújabb otthonát avatták a hétvégén, a létesítménynek az egykori csíksomlyói római katolikus gimnázium, a sokáig árvaházként működő épület ad otthont.
Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy ismét élet költözik a Csíki Magánjavak csíksomlyói épületébe? Márpedig, aki tegnap részt vett a szentelési ünnepségen, láthatta, nem utópia, nem álom ez. Vasárnap ugyanis gyönyörűen felújított és a lehetőségek szerint otthonossá tett ház fogadta lakóit és vendégeit.
Szent István szellemisége költözött a felújított otthonba
„Az emberiség nem sokat változott az elmúlt néhány ezer évben. Hiszen bensőben hasonlóak vagyunk a tanítványokhoz” – fogalmazott a szentmisén Orbán Szabolcs testvér. Az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa szerint Jézus most is tanítani próbál minket, ám szavai legtöbbször süket fülekre találnak. Életünk legnagyobb részét háborúk, civakodások vagy éppen a hatalomvágy tölti ki. „Szerencsére van üde színfolt is az emberiség történelmében” – hangsúlyozta az atya, aki a tegnapi ünnepi alkalommal Szent István és Assisi Szent Ferenc példáját emelte ki. Előbbit, mert életében bebizonyította, a hit és a jézusi tanítás fontos volt számára. Utóbbit, mert szakítani tudott a „nagyobbságért” való küzdelemmel, ki tudott lépni az ördögi körből, Istennek tudta szentelni az életét. „Fejlődésre, közösségi erősödésre csak ott van lehetőség, ahol az emberek össze tudnak fogni” – hangsúlyozta a provinciális. Majd a fiatalokhoz, a kollégium új lakóihoz fordult. Megkérte, próbálják kiküszöbölni az apostolok által vétett két legnagyobb hibát: ne szóval, ne erővel bizonygassák, ki a nagyobb közülük, és legyenek bátrak, merjenek kérdezni, ha nem értenek valamit. Ugyanakkor szerénységgel, alázattal és hitben próbálják élni a mindennapokat. Az ünnepség a gyermekgondozó központ udvarán folytatódott. Itt Böjte Csaba ferences testvér, a Szent Ferenc Alapítvány alapítója az épület történetét ismertette röviden, illetve a névválasztást meghatározó tényezőkről beszélt. A diákok által bemutatott rövid ünnepi műsor után Orbán Szabolcs ferences provinciális áldotta meg az ingatlant és a benne lakókat.
Rédai Botond
Az alapítvány zászlóshajója
„Zászlóshajója lesz ez a ház a Szent Ferenc Alapítványnak. A vidékről tudjuk behozni a gyerekeket, hogy itt a város különböző középiskoláiban tovább tudjanak tanulni” – válaszolt kérdéseinkre Böjte Csaba ferences testvér, a Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Hozzátette, a jövő tanévre legalább száz gyereknek szeretnének kollégiumi helyet biztosítani. Az atya lapunknak ismételten az összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen a központot az adófelajánlásokból begyűlt összegekből sikerült kialakítani. „Ne a gondokat, bajokat nézzük csupán, és siránkozzunk, hanem legyen hitünk, hogy ez a mi időnk, a mi kegyelmi időnk. Alkossunk, álmodjunk, Szent István szellemében, lelkületében tudjunk egy olyan világot teremteni magunknak, amit érdemes megélni” – tette hozzá a ferences testvér.
Akkora az épület, mint a csíkiak vendégszeretete
„Hatalmas az épület, de pont olyan nagy, mint a csíkszeredai emberek vendégszeretete és felénk való nyitottsága” – fogalmazott Balázs Melinda Erzsébet, a csíksomlyói ház vezetője. Mint mondta, nemcsak az építkezésnél, hanem a beköltözéskor is sokan segítőkezet nyújtottak. Megtudtuk, összesen 36 fiatalnak adnak otthont, egy részük már szeptember elsejétől elfoglalta helyét. „Ahhoz képest, hogy még csak egy hét telt el az iskolakezdés óta, szerintem sikerült máris jó hangulatot teremteni magunk közt” – vélte a sokak által csak Zsóka nevelő néninek szólított házvezető.
www.csiki-hirlap.ro