Diákjaink írták. A tanárokról

Nyomtatás

„Minden ember lelkében dal van, és a saját hangját hallja minden dalban.”

 

 

A tanárokról
„Minden ember lelkében dal van, és a saját hangját hallja minden dalban.”
Tapasztalatom szerint miden tanár ugyanúgy vágyik a szeretetre, mint mi gyerekek, diákok. Sajnos a gyerekek általában eltávolodnak a tanáraiktól, mert azt hiszik, hogy ő csak tanár, és neki az a feladata, hogy tanítson. Ez nem így van, ahogyan gondoljuk, hisz ők is emberek, nekik is vannak fájdalmai, és ők is ugyanúgy vágynak arra, hogy megértsék őket és szeressék.
Minden tanáromban meglátom a szeretetet, tudom és hiszem, hogy amennyi szeretetet adok a tanárnak, ő viszonozza. Minden emberben meg kell keressük először a jót és ne ítéljük el, mert hibázott.
A kedvesség, melyet kapok tőlük nagyon jó érzés, jó, hogy olyan emberek tanítanak, akiknek vannak tapasztalatai. Soha nem szabad elítéljük felebarátainkat, ha ők nem olyanok, amilyennek akarjuk látni, nem vagyunk egyformák. Be kell hatolni a belsőbe, és a lelkünkkel lássuk a dolgokat, gondoljuk arra, hogy bennük is milyen sok a szeretet és milyen sok energiát pazarolnak ránk. Mi erre viszont nem is gondolunk, hanem csak ítélünk, hogy ez ilyen tanár, olyan tanár. Ítélet helyett próbáljuk megérteni őket, imádkozni értük, mert nekik is szükségük van arra, hogy megértsék és értékeljék munkájukat.
A kedvesség és a mosoly sok jóra képes, mert azzal meg tudjuk enyhíteni a szívüket. Éljük bele magunkat, hogy milyen nehéz lehet sokszor olyan sok diákot tanítani.
Olyan jó dolog végignéznem minden tanárom szemében a jót -- én próbalom csak azt látni és nem a rosszat.
Ami nagyon de nagyon fontos, hogy ne hagyjuk cserben, és ne alázzuk meg őket, mert legtöbben ezt tesszük. Legyünk hát szeretettel irántuk és próbáljunk rajtuk segíteni. Nem kell nagy dolgokat tennünk, csak egy mosoly, és az mindent megér. Ez a legfontosabb az életben, a szeretet, mert szeretet nélkül csak zengő ércek és pengő cimbalmok vagyunk.
Légy tehát megértő, nem csak tanáraiddal, hanem minden emberrel, és szeresd őket, amilyen szeretettel csak tudod, te dupláját kapod vissza, mert „amilyen mértékkel mérsz, olyannal mérnek majd neked is.” Légy mindig alázatos, és akkor könnyebb lesz minden. Ha jó ember próbálsz lenni, azért Isten megjutalmaz téged.

 

Lélek tisztasága


Lelkem tiszta melegével

Áldalak s szeretlek téged.

Szeretlek jó Atyám,

Mert Te vagy az édesapám.


Szelíd vagy, akár a bárány,

Mosolyod, akár a nap,

Mely begyógyítja a szíveket,

Ha eljön a virradat.


A böjtről


Bűnbánattal, tiszta szívvel

Gondolj Jézus szenvedéseire.

Hisz Ő nagyon szeret téged,

S nem hagy el a küzdelemben.


Bánd meg minden bűnödet,

Mert csak úgy kerülsz közelebb Istenhez.

S ha hű leszel, s nem vétkezel,

Ő veled lesz minden szenvedésedben.


Tiszta lélekkel szeresd Őt,

Hisz Ő a te teremtőd.

Legyen bűnbánat a szívedben,

S szolgáld Jézust szüntelen.


Lelked mélyén őt áldjad,

Lényeddel imádjad.

Mert Ő az, aki téged vár

A mennyország kapuján.

 

Doina