A kostelekiek gyimesi csángó népviseletben látogatták meg a dévai híveket

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_210732086_2187385021403350_6816266920912939369_n.jpgVaszi Levente kosteleki népdalénekes, a Fölszállott a páva 2014-es közönségdíjasa az általa alapított Hagyományőrzők 13 fős csapatával július 9-én a kora esti órákban látogatott el Dévára. Gyimesi csángó népviseletben, magyar népdalainkkal, színes gyimesi dallamok világával és vallásos énekeikkel igazán mély nyomott hagytak a dévai hívek lelkében. Mindannyiunkban mélyen beleivódott, amikor az esti harangszóra mindannyian egy mozdulattal keresztet vetettek a dévai kolostorunk quadrumában.

Vaszi Levente a gyimesi Kostelek szülötte, szülőfaluja hollétéről azt mondta, hogy „ott van, ahol az ember azt hiszi, hogy eltévedt, csak még egy kicsit tovább.” Feladatának tekinti, hogy éltesse és továbbadja azokat a kincseket, amelyek a kosteleki csángókra jellemzőek: a vallásos életet, a hitet, a néptáncot, a népviseletet, a hagyományokat, a magyar nyelvet és a kultúrát. „Kallós Zoli bácsi mondta volt, hogy addig vagyunk magyarok, amíg magyarul énekelünk, táncolunk. Én még hozzáfűzném, hogy ameddig magyarul tapsolunk. Mindezt át lehet adni” – vallotta Vaszi Levente egy vele készített interjúban.
Az teszi igazán hitelessé, hogy napjainkban, amikor oly sokan keresik külföldön a kolbászból font kerítést, Vaszi Levente nemet mondott a pesti sztárságra és hazament Kostelekre. Saját szavai szerint: „Az a hivatásom, hogy otthon maradjak és segítsem a népemet, a kostelekieket, a csángókat, hogy tegyek a magyarságért, mert helyt kell állni, főleg a végeken.” És mivel mi is a végeken élünk, pontosan értjük az üzenet lényegét.
Ezen a szép nyári estén a keleti végek találkoztak a déli végekkel. De hisszük, hogy ez gyümölcsöző, erősítő találkozás. Ezen az estén erőt nyertünk, hogy továbbra is helytálljunk, hogy értékeinket, hagyományainkat átmentsük a holnapba.
A közös imádság és áldás után a jó Isten gazdag áldását kértük az egész Kárpát-medencében élő magyar népünkre.
Főcze Imre, Bonaventura testvér, dévai plébános
www.romkat.ro