Nagy családban a szeretet kötelékében

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Szent-anna-otthon-felszentelese/viewsize/Frigyesy9.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Szent-anna-otthon-felszentelese/viewsize/Frigyesy9.jpg'

Frigyesy9.jpgFelszentelték a  gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthont

 

 

Szinte teljesen üres hajnalban a Hargita-expressz, melyre felkapaszkodunk csomagjainkkal. A sok doboznyi könyv-és egyéb ajándék mellett kiemelt jelentőségű a 20 esztendős Szent Ferenc Alapítvány zászlaja, mely gondosan elrejtve pihen valamelyik bőröndben, továbbá az alapítvány tíz asztali zászlaja, melyet az erdélyi katolikus egyházi élet kiválóságai kapnak a Szent Anna Otthon vezetőivel együtt. A nagyméretű Szent Ferenc Alapítvány zászlórúdja, mely tölgyfából készült, külön figyelmet igényel, hisz meg kell érkeznie Gyergyószentmiklósra, a Szent Anna Otthon felszentelő ünnepségére… Hárman utazunk: Pécsi L. Dániel jelképművész, aki elkészítette a Szent Ferenc Alapítvány címeres zászlaját, Kiss András adományozó, aki a költségeket állta, s jómagam, mint tudósító újságíró érkezem az ünnepi eseményre…
2013. február 16-án délután e cikk szerzője Böjte Csaba testvérrel gyalog sétál a Szent Anna Otthonból a Szent Miklós templomba Gyergyószentmiklóson. Ropog talpunk alatt a hó… s ritka pillanat, amikor ketten lehetünk és beszélgetésünket nem zavarja meg senki… Ünnepségre készül a város: megérkezik  a 93 esztendős Ferencz Ervin atya Szárhegyről, Orbán Szabolcs ferences rendi tartományfőnök Kolozsvárról, Bíró Antal atya pedig már korábban megérkezett Csaba testvérrel Szászvárosból. Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános atya kedves mosollyal fogadja a vendégeket…
Az ünnepi szentmise Szent Anna tiszteletére hangzik el. Szabolcs testvér bevonja a fiatalokat az együttgondolkodásba. Felteszi a kérdést, ki volt Szent Anna? Ha nem is gyorsan, de érkeznek a válaszok: Jézus Krisztus nagymamája, Szűz Mária édesanyja. A Szent Anna tiszteletére elhangzó szentmisén szól a fiatalokhoz és a résztvevőkhöz Szabolcs- és Csaba testvér, s nem mindennapi élmény, hogy egy szentmisén egymást követően prédikál a két legidősebb erdélyi ferences atya: a 95 esztendős Antal és a 93 esztendős Ervin atya a hívekhez. Hitre, kitartásra, helyben maradásra bíztatnak e hiteles koronatanúk, akik a legnehezebb ateista évtizedekben inkább a börtönt és kitelepítést „választották”, semmint a megalkuvást és behódolást.
A szentmisét követően mindenki átsétál a Szent Anna Otthon udvarába, ahol Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes mond ünnepi beszédet, majd Orbán Szabolcs, az erdélyi ferences rend tartományfőnöke szenteli fel Szent Anna tiszteletére a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi házát különleges módon: a tiszta hóból az Otthon lakói hógolyót gyúrtak és a már vízzel megszentelt hógolyókkal ügyesen megdobálják az új épületet!
– „Tanítsuk meg gyermekeinket imádkozni, hogy ne sodródjunk szét a világba. Azért választottuk Szent Anna nevét a gyergyói otthonnak, hogy ő járjon közben, tanítson imádkozni a családokért. Nemcsak a fiatalok kell imádkozzanak, hanem mi magunk is” – mondta Böjte Csaba testvér beszédében.
Az ünnepi esemény meglepetése a Pécsi L. Dániel jelképművész által elkészített és átadott Szent Ferenc Alapítvány címeres zászlaja, melyet az alapítvány húszéves működése alkalmából adományoz Böjte Csaba testvérnek és az Otthon vezetőinek/lakóinak. Pécsi L. Dániel köszöntő beszédében hangsúlyozza: –  Az alapítvány zászlajának alapszíne fehér. Ismeretes, hogy a fehér szín az isteni fényt, a tökéletességet, a tisztaságot és az ártatlanságot jelképezi. Ez a puritán megjelenítés méltó kifejezője Csaba testvér szellemiségének és tevékenységének. A pólyán a Hit, Remény, Szeretet felirat olvasható, amely Csaba testvér több mint két évtizedes áldásos és küldetéses tevékenységének szellemi üzenetét az ismert jelmondat méltóképp kifejezi. Orbán Szabolcs testvér Szent Anna közbenjárását kérte az Otthon vezetőire és annak lakóira, majd megáldotta a Szent Anna Otthont, valamint a Szent Ferenc Alapítvány címeres zászlaját.
László Orsolya és férje László Pál, a Szent Anna Otthon vezetői kicsinyeket és nagyobbakat egyaránt befogadtak, akik külön műsorral kedveskedtek az ünnepség zárásaként. Pali kérdésünkre elmondta, hogy ő maga Csaba testvérnél nevelkedett Déván hét évig, majd lovász fiúként ismerkedett meg feleségével, Orsival, akivel immár a közös gyermekükön kívül egy nagyobb család vezetői is. Pali és Orsi tudja, hogy nagy lehetőséget adott kezükbe az Úr, amit ha ügyesen kamatoztatnak, egyre szépülhet és gyarapodhat családjuk… Pali Csaba testvért Édesapja helyett apjaként szereti és ragaszkodik útmutató szeretetéhez…  Mint meséli, vasárnaponként a bentlakó fiatalokkal együtt mennek templomba, mint egy nagy család. A vendégeknek közösen sütötték a süteményeket. Hétvégén a lányok itthon segítenek, mindenki maga tesz rendet a szobájában, ezidő alatt a fiúk a lovardában tevékenykednek. – Megpróbáljuk a gyermekeket úgy nevelni, hogy majd a nagybetűs életben is megállják a helyüket – egészíti ki László Orsi férje gondolatait.
A Szent Anna Otthon azoknak a bajban lévő fiataloknak nyitotta meg kapuit, akik a felsőbb osztályokat Gyergyószentmiklóson végzik. Nevai András és Mária Arizonából támogatták az otthon elkészültét, mely a Renovabis katolikus segélyszervezet jelentős támogatásának-, valamint egy sződligeti házaspár adakozásának köszönhetően készülhetett el.

{zoomcat catid=1720}

Frigyesy Ágnes
A szerző felvételeivel