Anyaországi Mikulást várnak

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_6kisnagykovaszna.jpgA december mindig is mozgalmas hónap a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ életében, ezért az év végi tevekénységekről, illetve az otthon helyzetéről Kolozsi István nevelő számolt be lapunknak.

Kolozsi István elmondta, hogy immár 14. éve, hogy minden december 6-án az otthonba látogatnak a magyarországi Mikulások. Ők, mint a nevelő megjegyezte: nevüket a nyilvánosság előtt nem vállaló támogatók, akik évente meglátogatják őket, és amellett, hogy édességeket hoznak a gyerekeknek, tartós élelmiszerekkel támogatják a gyermekvédelmi központ működését. Emellett pedig három éve bevezették azt a szokást is, hogy meglátogatják a kovásznai városi kórházat is, ahová szintén ajándékokat visznek.
Megtudtuk, hogy az otthon támogatóinak kedveskedve, december 13-án, pénteken, 18 órától a művelődési házban tartanak koncertet a lakók: fellépnek a Juniton, Sicton és a Hangsorock zenekarok.
Kolozsi megjegyezte, hogy a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban megszervezendő versmondó versenyre kapott meghívást a Hangsorock, ahol adventi, karácsonyi dalokat játszanak majd. De meghívást kaptak a december 12-én megrendezendő idősek karácsonyára is Kovásznára, ott a Sciton fog zenélni.
Annak kapcsán, hogy milyennek értékeli az idei támogatottságot, Kolozsi elmondta: számos helyről (mind Kovásznáról, mind a megyén túlról) kaptak segítséget, pl. a helyiek közül élelmiszerrel segítették őket, míg a helyi önkormányzat nagyban hozzájárult a tűzifájuk biztosításához. Hozzátette, hogy sok olyan kovásznai van, akik egy-egy látogatás során ruhákat visznek az bentlakók részére.
– Mi legjobban annak örülünk, hogy Kovásznán szeretnek minket, hiszen ezt igazolja az a számtalan támogató is – mondta Kolozsi.
A gyermekvédelmi központban 39-en laknak (ebből 16 napközis, vagyis olyan, aki délután hazajár), és a lakókról Kolozsi István, neje Noémi, valamint nevelők gondoskodnak. A legkisebb lakó 6 éves, a legidősebb 22. Az otthonban egészen addig nevelik a lakókat, amíg az egyetemet elvégzik. Jelenleg három egyetemistájuk van, és végzett már három, akikből jelenleg egy doktorandus.
A gyermekvédelmi központban vallásos nevelésben, illetve hangszeroktatásban részesülnek a bentlakók.
Nagy Szabolcs Attila
www.hirmondo.ro