Beszámoló a 2009-2010-es tanévről-Kovászna

Nyomtatás

ImageKedves István és Noémi!

Kedves Kovásznai Kollégák és gyermekek!

A jó Isten nevében köszönöm a kedves vendéglátásotokat és kívánok egy csodaszép vakációt nektek, Csaba t.

Kedves Csaba testvér és Munkatársak!
Isten segítségével egy újabb tanévet,immár a negyediket tudhatjuk a hátunk mögött. Mivel tanév, hát először is a gyerekek tanulmányi eredményeiről szeretnénk beszámolni.47gyerekünkből sajnos négy megbukott,a négy gyerekből háromnak szpeciális iskolára lenne szüksége.A többi gyerek szép eredményeket ért el, legalábbis önmagukhoz képest.Sokan javítottak az előző félévhez képest és a tavalyi tanévhez képest is.Volt olyan lány,aki örömmel kiáltott föl, hogy jé,tudok tanulni,ha akarok.Több gyerek is részt vett iskolán belüli mese mondó vetélkedőkön,ének versenyeken,sakk bajnokságon.A tanárok részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk,egyetlen diáklányunk volt,akiről sorozatosan panaszkodtak a tanárok,ő többször is lógott az iskolából.Megmentésére önmagunkon kívül bevetettük az iskola pszihológusát,osztályfőnökét,a polgárközeli jó rendőr bácsit és levélen keresztül persze,Csaba testvért is.
Nagy öröm számunkra,hogy a napközis gyerekek komolyabban vették a templomba való járást,mert előző években olyan is volt,hogy a szülő nem engedte a gyerekét templomba.Most már sikerült leküzdeni ezt a nehézséget.
A házon belül sokféle programot szerveztünk,melyen bárki részt vehetett.Felvirágzott a kézimunkálás,Húsvétra-Karácsonyra gyerekeink saját kézzel varrt üdvözlőlapokkal kedveskedtek a támogatóknak,keresztszülőknek,rokonoknak,tanároknak.A napközisek továbbra is szorgalmasan szövik a kis rongy szőnyegeket,gyakran ezekkel a munkákkal mondtunk köszönetet támogatásukért az ide látogató vendégeknek.A fiúk belekostóltak a fára való festés örömére,március nyolcadikán minden nő és kislány ajándékba egy-egy festett virágcsokrot kapott.
Konyhakertünkben finom zöldségeket termeltünk,a nagyobbak megtanultak ásni, gyomlálni, ültetni. Örömmel ropogtatta mindenki péntekenként a fuszulyka  leveshez a zöldhagymát.Mivel házban lakunk,mindig van alkalom valamilyen munkában részt venni,száraz ágakat kell összeszedni a fák alól,tűzifát kell rakni,behordani.A konyhán is sokat segítettek a lányok,pityókát pucolni már mindenki tud és salátát mosni is.Nem kell nevetni,ez komoly dolog,mert ha nincs jól elvégezve,a salátaleves homokos-köves lesz és ropog az ember foga közt.Próbáltuk...
Házunk kórusa többször is szerepelt a városban megrendezett kórus találkozókon,Kézdivásárhelyen miséken énekeltünk.Négy féle hangszeren tanulhattak a gyerekek:orgona,gitár,furulya és dob.Elő zenés farsangi bált szerveztünk,ahol a gyerekek bemutathatták tudományukat.
Hétvégeken sokat kirándulunk,mert fontosnak tartjuk a szabad levegőn való tartózkodást.Az eddig űzött focizás, trambulinozáson kívül megtanultunk röplabdázni,asztali teniszezni.
Két lányunk részt vett a Déván megszervezett média táborba,nagyon jól telt nekik,azóta is folyamatosan írnak cikkeket,beszámolókat házunkról.
Nyolc lány részt vett a ,,Szent Ferenc Iskolája,,cimü,sok heten át tartó vetélkedőn,több fordulatot is megnyertek.
A hangulat jó volt a házban,mindenki erőfeszítéseket tett,hogy jól érezzük magunkat.Jó  látni,hogy össze tudunk fogni,ha baj van,hogy nem futunk el a munka elől és marad idő viccelni is.Nem vesz kárba az önzetlen mosoly,a kedvesség.
Ebben a tanévben is nagyon sok jó ember segített nekünk,hogy munkánkat jól el tudjuk végezni,nem szenvedtünk hiányt semmiben.Hálával tartozunk Csaba testvérnek,hogy fáradhatatlanul jön-megy,prédikál,hogy nekünk mindenünk meglegyen.Az alapítvány többi vezetőjének és munkatársának is köszönjük,hogy segítettek bennünket!
Köszönjük Kovászna város vezetőinek,lakóinak,hogy mindig mellénk állnak,a keresztszülőknek és minden adományozónak önzetlen segítségét.Sok jó ember összefogásából fásszínünk épült,vizmelegitő bojlerünk lett és már ki tudtuk meszelni azokat a termeket,szobákat,ahol erre szükség volt.Isten fizesse mindenkinek jóságát!
Remélve,hogy szeptemberben mindannyiunk egy szebb-sikeresebb tanévet fogunk elkezdeni, maradunk szeretettel,
Noémi és István