Élet az Apor Vilmos gyerekotthonban

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Boldog-apor-vilmos-vertanu-puspok-emlekunnepe/viewsize/p1110110.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Boldog-apor-vilmos-vertanu-puspok-emlekunnepe/viewsize/p1110110.jpg

Image„Minden egyes napnak megvan az élménye” 

 

 

 

 

 

A kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ délelőtti csendjében a Kolozsi házaspár, Noémi és István mesél az intézmény életéről. Hét év dévai tapasztalattal érkeztek Kovásznára, és 2006- ban, az otthon átadásakor Noémire hárult a ház irányítása.

– Hány gyerekről gondoskodnak?
– Összesen 47 gyerek van a gondjainkra bízva, ebből 27 gyerek bentlakó, 20 pedig napközis. A napközis gyerekek helybeliek, ők nálunk megebédelnek, megtanulják a leckét, és hazamennek a családjaikhoz. Velük önkéntesek foglalkoznak, a 27 bentlakó gyerek pedig három családban él. Sajnos, egyre többen keresnek meg, nagyon sok a nehéz helyzetű gyerek. Mi minden rászorulón szeretnénk segíteni, azonban a helyek száma korlátozott. Gyerekeink Háromszék különböző településeiről kerültek ide, tartják a kapcsolatot családjukkal, van olyan is, aki a vakációt otthon tölti.
– Hogyan lehet egy ilyen nagycsaládot irányítani?
– Először is sok-sok szeretettel és türelemmel. Gyerekeinket vallásos hitben neveljük, magyarságtudatra és főleg a családi életre tanítjuk. Nagyon sok szeretetet kapunk tőlük, ami segít a munkánkban, igaz, vannak nehéz pillanatok is, például ha valaki megbetegszik.
– Ki támogatja az otthont?
– Elsősorban a dévai Szent Ferenc Alapítvány, a helyi önkormányzat, az egyházak és sok jószívű ember; az állami támogatás elenyésző. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum diákjai tavaly adományokat gyűjtöttek, szeretetet, jóindulatot tapasztalunk a város lakóitól is, ez nagyon jó érzés.
– A tanulás mellett milyen tevékenységek vannak?
– A gyerekek minden munkában segítenek, mint általában egy normális családban, az is a cél, hogy mindent megtanuljanak, megtapasztaljanak, majd innen kikerülve képesek legyenek a családi életre. Együtt takarítunk, dolgozunk a kertben, segítenek a konyhában is. Kézimunkáznak, készítjük már a karácsonyi üdvözlőlapokat, amelyeket támogatóinknak küldünk el. Az otthon lakói szerencsések, mert férjemnek kántori képesítése is van, ő gitározni, furulyázni, orgonán játszani tanítja őket, sőt a dobbal is próbálkoznak, a kórust is ő vezeti. A gyerekek nagyon szeretik a zenei foglalkozásokat, két zeneszámot is írtak, Magyar erdők és Fohász a csíksomlyói Szűzhöz címmel. Karácsonykor támogatóinkat meghívjuk és műsorral köszöntjük, az idén pásztorjátékkal készülünk.
– Mi volt a legszebb élménye a gyerekekkel?
– Az idén március 8-án a fiúk korábban felkeltek, megterítettek, és minden nőnek a székére egy kis ajándékot tettek, kellemes meglepetés volt. De minden egyes napnak megvan az élménye.
Szörcsey Ibolya