Csíksomlyói lelkigyakorlat- kovásznai szemmel

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_pict0986-k.jpgNevem Dénes Boglárka, kilencedikes vagyok és szeretnék néhány sort írni a csíksomlyói lelkigyakorlatról. December 9-én Csíksomlyóra utaztunk,ahol Csaba testvér lelkigyakorlatot szervezett az alapítvány fiataljai számára.

 

 

Amikor odaértünk, szép fogadtatásban volt részünk, mindenki kedves volt velünk.
A lelkigyakorlat alatt a mi kórusunk, a Schola Patrona Hungarorum énekelt szentmisén is, amit a Mária rádió is közvetített és szentségimádáson is. Az előadások nagyon szépek voltak, mindenkit megérintettek valamilyen szinten. Jó ötlet volt, hogy a házvezetőket is felszólították, elmondták tapasztalataikat az életről, mindenki szépen beszélt! És amikor a kántor bácsi meg a nevelőnő beszélt, az nagyon megható volt!
Csapai Árpád pap bácsi és Csaba testvér szavai mélyen belénk vésődtek! Valahogy minden beszélgetés témája a kitartás és a lemondás volt. Kitartás akkor is, ha mindenki lemondott a reményről... A mi házunk is majdnem a semmiből épült fel és most már 50 gyerek játszik, nevet és tanul benne. És biztonságban van! Milyen sokat is ér a kitartás! Kitartás a jóban és a rosszban egyaránt!
Másik téma a lemondás, az önmegtartóztatás volt, ezek a dolgok nehézséget okoznak minden embernek.
Lassan vége van az Adventnek, de vajon elég jót tettünk- e másokkal szemben? Lemondtunk- e valamiről, amit nagyon szeretünk valaki más javára? Vajon tiszta szívvel és lélekkel készültünk fel Jézus születésére?
Leírom néhány társam gondolatát a lelkigyakorlatról:
Bocirnea Edina: A csíksomlyói lelkigyakorlaton nagyon jól éreztem magam. Úgy érzem, hogy a bennem megfogalmazódott kérdésekre találtam néhány választ. Az ott töltött idő örök emlék marad nekem. Szeretek bemenni a kegytemplomba, mert ott nyugalom és biztonság van.
Szeretnék még ilyen lelkigyakorlaton részt venni, mert sok lelki örömben volt részem.
Réthi Piroska: Most voltam életemben először Csíksomlyón és nagyon jó volt imádkozni a Szűzanya lábánál! Sok új emberrel ismerkedtem meg, mindenki nagyon kedves volt velem és nagyon tetszett minden, amit a pap bácsik nekünk tanítottak! Köszönöm, hogy ott lehettem, bennem nagyon mély nyomot hagyott ez a lelkigyakorlat.
Bodor Zsuzsanna: Csíksomlyó olyan hely, ahová minden embernek el kellene mennie. Ott minden békés, nyugalmas és jó ott lenni! Minden tetszett, a felnőttek megosztották velünk azokat a dolgokat, amelyeket ők már átéltek és mi tanulhatunk ezekből. Isten segítségével le lehet győzni a kísértéseket! Szeretnék máskor is elmenni lelkigyakorlatra.
Kedves Csaba testvér, mi ilyennek láttuk ezt a lelkigyakorlatot. Köszönjük, hogy ott lehettünk és tanulhattunk mások példájából.
Szeretettel,
Bogi