Emlékmű állítás Kovásznán

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Boldog-apor-vilmos-konyorogj-erettunk/viewsize/PICT0248.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Boldog-apor-vilmos-konyorogj-erettunk/viewsize/PICT0248.jpg'

PICT0248.jpgIsten kegyelméből, 2012 április 28-án, Kovásznára érkezett B. Apor Vilmos ereklyéje. A templom oltárára helyezték és mise alatt ott tündökölt szelíden, észrevétlenül.

 

 

Kedves Csaba testvér, munkatársak, támogatók, keresztszülők és jóbarátok!
Isten kegyelméből, 2012 április 28-án, Kovásznára érkezett B. Apor Vilmos ereklyéje. A templom oltárára helyezték és mise alatt ott tündökölt szelíden, észrevétlenül. Egy nagy ember apró, mégis hatalmas értékkel bíró véres ingdarabkája. Micsoda áldozatot mutatott be ez a boldog pap! Vérét ontotta övéiért, úgy, mint Jézus tette annak idején, testével védte a rábízott nyájat. Kevés embernek adatik meg a vértanúság kegyelme, kevés ember méltó arra, hogy Megváltónkhoz hasonlóan megtegye a végső, szent áldozatot.
A szentmisét Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök mutatta be, Csaba testvérrel, a kovásznai Kovács Gábor esperes úrral és több más vendég pappal együtt. Mise után házunk udvarán sok érdeklődő ember állt meg egy fél órácskára, hogy tanúi legyenek B. Apor Vilmos püspök emlékére elkészített emlékmű felszentelésének. Ékesszóló, nagytudásu emberek mondtak ünnepi beszédeket, helyeztek el koszorúkat az emlékmű lábánál.
Valószínű fognak megjelenni újságcikkek ezzel az eseménnyel kapcsolatban, szakemberek fogják gyönyörű szavakkal leírni, hogy mi is történt ezen a napon Kovásznán. Én a nagy dolgokat nem tudom kellően méltatni, de vannak apró dolgok, amire kitérnék, mert ezek az apró dolgok összefonódásából lett felejthetetlen ez a nap számunkra.
A gyerekek rajzokat készítettek, apró varrásokat hímeztek, szép gondolatokat írtak össze és minden család, a napközisek családja is, készített egy-egy táblát Apor püspök úr tiszteletére. Nagy odaadással dolgoztak, olvasgatták a püspök úr életrajzi adatait, végezték a kilencedet. Az udvart közösen tettük rendbe, felnőttek, gyerekek vegyesen. Virágokat ültettünk és mindenhol rendet teremtettünk, házban és azon kívül.
Vendégeink ellátására finom házi sütemények készültek, minden kolléganő megsütötte kedvenc süteményét, a gyerekek  besegítettek ebbe a műveletbe is. 580 darab töltelékes káposzta főtt a tűzhelyen, százával sültek a fasírtok és óriási adag krumplisalátát is összeállítottunk.
Támogatók jöttek szép számmal, kaptunk italokat, üdítőket, fagyit és kilenc tortát, rózsacsokrot, tojást, ki mit tudott hozni, Isten fizesse! Csaba testvér egy gyönyörű ezüst fenyőt hozott, püspök úrtól lelki olvasmányokat, a gyerekek édességet kaptak a vendégektől.  Mindenkinek mindent köszönünk!
Külön szeretnénk megköszönni munkatársaink és gyerekeink példás odaadását, mellyel nagy mértékben megkönnyítették a mi munkánkat!
Az emlékmű, mely házunk falát ékesíti, Rieger Tibor szobrászművész alkotása, felállításának kezdeményezője és részbeni támogatója a KDNP Győri Szervezete, az emlékmű költségeinek további támogatója az Országzászló Alapítvány, melynek elnöke Oláh Ferenc úr. Az emlékművet dr. Pergel Elza, a KDNP győri szervezetének elnöke  és báró Apor Csaba leplezte le. Minden jelenlevő emléklapot kapott az eseménnyel kapcsolatosan
A szentmisén és az ünnepségen házunk kórusa, a Schola Patrona Hungarorum énekelt. Volt szavalás és népdal éneklés is. A gyerekek és a felnőtt kórustagok komolyan készültek erre az alkalomra, sok órán át próbáltak, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudják nyújtani.
A nap valóban megszentelődött. Örök emléket állítottunk Erdély első boldoggá avatott vértanú papjának. Most ott van és minket is védelmez kiterjesztett karjával. Az égből néz le ránk és imádkozik értünk, ebben biztosak lehetünk. Boldog Apor Vilmos püspök, állj mellénk küzdelmeinkben, járj közben értünk a mennyei Atyánál, hogy a ránk bízott feladatott jól tudjuk végezni, ha kell életünk árán is.
Szeretettel,
Noémi és István,
Kovászna

{zoomcat catid=1427}