A barátság

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_rozsaszin.jpgEgyik lányunk gondolatait küldöm el nektek, fogadjátok szeretettel.

Noémi

A barátság
Mit takar ez a szó? Biztos vagyok benne, hogy e fogalom jelentése személyre szabott.
Általános meghatározás az, hogy a barát az a személy, aki a legközelebb áll hozzánk, akire mindig és mindenben lehet számítani, aki a lehető legmélyebb empátiát érez irántunk.
Ebből kiindulva, a barátság minimum két olyan személy közt jöhet létre, akik feltétel nélkül tudják egymást szeretni, meg tudnak bízni egymásban és becsülni tudják egymást.
Földi életünk során számtalan vagy talán egyetlen barátunk van. A legtöbb esetben a barátság nem többszáz személy közt jön létre,  (mert ez már ismerősi körré bővülne), hanem néhány egymáshoz nagyon közel álló személy közt.
A barátság minden barátkozni vágyó, és barátkozó embert megtanít szeretni, tolerálni mások hibáit és bízni feltétel nélkül.
Akinek nincsen barátja, az nagyon szegény és megfosztja magát tiszta, mély érzésektől.
Milyen érzés lehet egyedül lenni az élet megpróbáltatásai közepette?
Milyen lehet egyedül örülni?
Milyen lehet önmagamba roskadva sírni?
Milyen lehet egyedül, a gondolataimmal lenni?
Azért kell a barátság jelen legyen az életünkben, hogy életünk minden pillanata értékes, és teljes legyen. Barátság nélkül az élet kirakós játékából egy nélkülözhetetlen darab hiányozna.
Az ellenségeskedés, rosszakarat sokszor rengeteg élet percet elrabol, a "mérgező", negatív hatásaival. Ugyanakkor a barátság érzése  összhangban van az adott személyek benső énjével.
Nagyon fontos, hogy helyesen válogassuk meg a barátokat. Lehet, hogy életünk folyamán csak egy barátra lelünk, de igazi barátra, aki többet ér száz (érdek) ismerősnél.
A jó Istennel való kapcsolatunk is egyfajta barátság alapján kell működjön. Félnünk kell, de lelki szempontból, a jámborság lelkével. Soha nem szabad rettegve, félve közeledni hozzá, hisz Ő annyira szerette a világot, hogy saját Fiát adta váltságul. Jézus azt mondta, hogy nincs annál nagyobb szeretet, mint aki életét adja barátaiért. Ő feltétel nélkül, meghalt a barátaiért, a kereszt kemény fáján. Mi képesek vagyunk-e áldozatot hozni a jó érdekében, talán egy barátság építéséért? Márpedig áldozat nélkül nincs előrehaladás, siker...
Barátaink megválasztásakor soha ne külsőségek alapján döntsünk, hanem hívjuk a Szentlélek Úristent, hogy világosítsa meg elménket, hogy tudjunk helyes és igaz barátokat választani, akik a legnagyobb nehézségek esetén is a végsőkig kitartanak mellettünk.
-Aki minden hibától mentes barátot keres,élete végéig barát nélkül marad. Aki pedig a hibákat keresi a barátaiban, lassanként magára marad.
arab közmondás
-Ne menj előttem, lehet ,hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom. Albert Camus
-A jó barát lelkem fele. Horatius
Jonica Xénia,
Kovászna