A nagycsütörtöki áldozat

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_kep-jezus.jpgLétezik a világon egy olyan méretű áldozat, amelyet soha senki nem fog tudni megismételni.Ezt az áldozatot nem ember hozta meg, hisz ez lehetetlen. Embernek lehetetlen, Istennek nem.

 

 

Valóban, Krisztus világméretű áldozata megváltotta az emberiség bűneit.
Nagycsütörtök estéjén valami szokatlan érződött a levegőben...
A húsvéti lakoma termének előkészítése... az Úr megalázkodása... lábmosás... Péter meglepődése és visszautasítása, az áruló kétszínűsége...
Nagycsütörtök estéjén az Istenfiú testét és vérét adta a világért, hogy aki hisz benne el ne vesszen, hanem örökké éljen.
„Vegyétek és egyétek, mert ez az én testem, mely értetek adatik”. Mily csodálatos, szeretettel teli és önfeláldozó szavak, Jézus mint a Szentháromság egyik személye, tagja, tehetetlenül nézte végig a bünbeesést, mert az ember az Istentől szabad akaratot kapott és szabad akaratából el is dobta magától a tisztaságot. Az Atya azonban megígérte, hogy eljön majd a Szabadító, aki Izajás szerint vaspálcával fogja a nemzeteket kormányozni. Valóban. Emmánuel közénk jött és 33 évig hús- vér emberként bűn nélkül élt. A vaspálca helyett önfeláldozó szeretetét adta, amely nem fájdalmat hanem engesztelést adott, hisz Ő mondta, hogy „gyertek hozzám mindnyájan akik elfáradtatok, mert én megkönnyítelek titeket”.
A megváltás nagy pillanata a Szűz Anya engedelmességével kezdődött el és a feltámadás pillanatában fejeződött be. Jézus testét és vérét adta értünk, hogy hitünk őáltala és őbelőle erősödjön, táplálkozzon és gyümölcsözzön. Fel tudja egyáltalán fogni az emberiség azt a végtelen szeretetet ami a második isteni személytől származik?
Milyen nehéz napjainkban az áldozathozatal..., hogy morog és méltatlankodik mindenki, amikor csak egy kis áldozatot kellene vállaljon, jót kellene tegyen egy másik embertársáért... annyira anyagiassá lett e század, hogy minden csak a valami valamiért alapon működik.
Szégyelni való viselkedés... Krisztus ingyen és szeretetből magára vette minden nép és nemzet bűnét. Ingyen... napjainkban mindenért keményen meg kell küzdeni, nemhogy ingyen adjanak valamit. Végtelen türelemmel és szeretettel...
Talán a halandó azért nem tudja értékelni e csodálatos dolgokat, mert nem dolgozott rá, mert ingyen kapta....
Ó, Uram mennyien szeretnek de mennyien megvetnek Téged...
Az Oltáriszentség megalapításakor nekünk hagytad testedet és lelkedet, hogy táplálhass és bátoríthass bennünket.
Vajon milyen érzésekkel adhattad magad nekünk, annak ellenére, hogy a köreidben ült az áruló...
Áruló? Vagy csak az Isteni terv egyik nélkülözhetetlen alkatrésze? Krisztus meghalt azért, hogy kibékítse az eget a földdel. Az Atya elfogadta a Bárány kiomló vérét, ezáltal újra van értelme és értéke az emberi életnek, a földi létnek.
Gyarló természetünk végigkísér földi életünk során, de az Egyházunk tanítása szerint testünk Isten szent temploma, amelyet Krisztus teste erősíthet a gyakori szentáldozás által.
Jézusom, mit érezhettél amikor életed is képes voltál feláldozni, de tudtad, hogy mindig lesznek, akik megvetnek és nem fognak szeretni?
Mondd, testvér, te mit érzel akkor amikor beállsz az áldozok sorába? Amikor már csak egy lépés választ el attól, hogy egyesülj az Úr testével?
Az egyesülés utáni pillanatokat meg tudod fogalmazni? Egyáltalán mit jelent számodra az Oltáriszentség? Vigyázol arra, hogy tested ne szennyezd azért, hogy a legközelebbi alkalommal is tudd az Erősek Kenyerét magadhoz venni?
Csodálatos misztérium. Az Úr újra és újra találkozni akar minden megváltott gyermekével, hisz azért halt meg, hogy egyszer s mindenkorra eltörölje a meglévő bűnöket. „Öngyilkosság” elutasítani és megvetni Krisztus áldozatát.
Minden szentmisében a Bárány vére újra és újra pirosra „festi” az oltárt, ez pedig erőt kellene nyújtson nekünk, hogy minden nagypéntek után van Húsvétvasárnap. Oltáriszentség. Az élet kenyere, lelkem táplálója, a túlvilág elnyerésének záloga.
Énekeljük mindig hittel és meggyőződéssel, hogy
„ Oltáriszentség égi bér
Mind aki él csak Téged kér
Húsvéti Bárány áldozat
Égből lehulló manna vagy”.
Valóban, az igaz Bárány vére rajtunk, ezért próbáljuk Őt úgy tisztelni és szeretni, amennyire erőnk és gyarlóságunk engedi, hisz a nagycsütörtöki csoda értünk történt.
Jonica Xénia,
Kovászna
2013.02.12.