Hazámat szolgálom!

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_vitez-avatasi-unnepseg-c2.jpgVitézavatás a csíkszeredai Millenniumi-templomban

A Történelmi Vitézi Rend május 7-én, szombaton a csíkszeredai Millenniumi-templomban tartotta vitézavató ünnnepségét. A vitéz Lázár Elemér országos törzskapitány által szervezett avatáson az erdélyi jelöltek nyertek vitézi rangot.
Tekintse meg fotógalériánkat!
Szombaton délelőtt a fél 11 órás harangszót követően a Boldogasszony anyánk soraira vonultak be a Millenniumi-templomba a Történelmi Vitézi Rend elöljárói, őket követték a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagjai, akik elhozták a Szent Korona hű mását. E koronát egy nappal korábban Szűz Mária lábai elé helyezték a csíksomlyói kegytemplomban. A Darvas-Kozma József címzetes esperes és a 93 esztendős Orbán László pápai prelátus által celebrált szentmisét követően vitéz Hunyadi László budapesti főkapitány végezte el az avatási szertartást. Darvas-Kozma József beszédében Szent István király feleségének, Gizellának az életpéldáját tárta a jelenlévők elé, a család fontosságát és megtartó erejét hangsúlyozva.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_vitez-avatasi-unnepseg-cs3.jpgVitéz Hunyadi László budapesti főkapitány végezte az avatási szertartást
A szentmisét követően elsőként azokat emelték vitézi rangra, akik már nincsenek az élők sorában. A nevek hallatán a jelenlévők hangosan jelent mondtak, mire vitéz Hunyadi László budapesti főkapitány vitézzé fogadommal a közösség tagjaivá nyilvánította őket.
„Én vitéz ... (mindenki mondta a saját nevét – szerk. megj.) esküszöm a Szent Koronára, hogy a Vitézi Rend célkitűzéseit, a rendi kódex előírásait ismerem, azokat a rend főkapitánya és a vitézi elöljárók utasításaihoz híven életem végéig minden körülmények között megtartom. Magyarságomat soha meg nem tagadtam, semmiféle nemzetellenes vagy titkos szervezetnek tagja nem voltam és nem vagyok. Isten engem úgy segéljen!” – mondták az avatandók az eskü szavait vitéz Nagy Zoltán hadnagy után. A névsort vitéz Kocsis László, az Észak-erdélyi Törzs kapitánya olvasta.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_vitez-avatasi-unnepseg-csi.jpgHazámat szolgálom – vallották a rend új tagjai
Posztumusz a rend tagjai közé avatták Ambrus György, Ambrus Miklós és Ferenczi József honvédet, Fancsali Károly szakaszvezetőt, valamint  Pálfi Géza római katolikus lelkészt. Saját jogon Virág László honvéd lett a rend tagja. Végül a nemzetvédelmi tagozati jelöltek kerültek avatásra, a székkapitányok kézen fogva vezették őket a zsámolyhoz, ahol a főkapitány elvégezte az avatási szertartást a magyar Szent Korona hű mása és a koronaőrök oltalma mellett. Tizenhét taggal bővült a Székely Törzs, hét taggal az Észak-erdélyi Törzs. „Az általunk elhozott Szent Korona másolata az 1500-as állapotot ábrázolja, amelyen a négy arkangyal és Mária képe látható. A négy arkangyal képviseli a négy természeti elemet” – hangsúlyozta v. Hunyadi László főkapitány. Ezt követően Eigel Tibor, az Erdélyi Szent György Lovagrend emeritus nagypriorja gratulált az újonnan felvett vitézeknek, ugyanakkor biztosította a Történelmi Vitézi Rendet a két rend együttműködéséről a közösségek és a magyarság érdekében. Befejezésül dr. vitéz Ambrus Ágnes az elhunyt vitézekről emlékezett meg. Az ünnepség a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.
Iochom Zsolt