Gróf Széchenyi Antal (1867-1924)

Nyomtatás

Gróf Széchenyi Antal (1867-1924) császári és királyi kamarás elhagyott síremlékét a Békéscsabai Városi Polgárőrök és a Böjte Csaba testvér Dévai Szent Ferenc Alapítványának Nagyszalontai gyermekei tették rendbe, és koszorúzták meg.

Gróf Széchenyi Antal császári és királyi kamarás, a főrendi ház örökös tagja, a vármegyei törvényhatósági bizottság tagja 1909-től 1924-ig a gyulai székhelyű Alsó-Fehér-körösi Ármentesítő Társulat elnöke volt. 1924. október 17-én váratlanul elhunyt. Holttestét hazaszállították, és Pósteleken, a kastélytól egy kilométerre fekvő nyilas erdőrészben helyezték örök nyugalomra, 1924. október 24-én.
A gazdátlanul maradt kastélyt a környékbeliek elpusztították, berendezését széthordták, a parkot, de még a gróf nyughelyét sem kímélték meg. A sír környezete napjainkra teljesen elvadult. A feketegránit síremlék eltűnt, a kriptát feltörték és feldúlták. A segítőkész, határozott jellemű Gróf Széchenyi Antal nem kapott megbecsülést az utókortól.
A Békéscsabai Városi Polgárőrség tagjai járőrszolgálatai alkalmával ellenőrzi Békéscsaba külterületi részeit, így a pósteleki területet is. A polgárőrök négy évvel ezelőtt egy szolgálatuk alkalmával fedezték fel Gróf Széchenyi Antal teljesen begazosodott, elhagyatott síremlékének megmaradt részét. A polgárőrök elhatározták, hogy minden évben a Gróf halálának évfordulóján, azaz október 17-én teszik rendbe a sírt, majd megkoszorúzzák azt.
Bugyinszki Tamásnak a Békéscsabai Városi Polgárőrség elnökének karitatív munkája során kiváló kapcsolata alakult ki a Böjte Csaba testvér Erdélyi Árva gyermekeket nevelő Dévai Szent Ferenc Alapítványának Nagyszalontai Gyermekotthonával. Mint kiderült már sok éve a Nagyszalontai gyermekek is, a Böjte Csaba testvér tanítását követve minden évben a Nagyszalontai temetőben egy elhagyatott, gondozatlan sírt rendbe tesznek. A Békéscsabai Városi Polgárőrség Vezetői és a Nagyszalontai Gyermekotthon Vezetői elhatározták, hogy ebben az évben a Gróf halálának 88. évfordulóján 2012. október 17-én közösen teszik rendbe a síremléket, és annak közvetlen környezetét, majd ezt követően ünnepélyesen megkoszorúzzák azt.
Az elhatározásukat tett követte egy egész busszal érkezett gyermek a Nagyszalontai Gyermekotthonból. Makai István igazgató és kedves felesége Makai Mónika irányításával kezdték meg a munkát. A Városi Polgárőrök is csatlakoztak Bugyinszki Tamás elnök és kedves felesége Bugyinszki Tamásné vezetésével. Sötétedésre gyönyörűen feltakarítva szinte parkosított képet mutat a Gróf sírjának környezete. Az elgazosodott részt lekaszálták az avart összegereblyézték és a síremléken lévő elkopott már láthatatlan felíratott újrafestették.  A gyermekek összefogva a polgárőrökkel példát mutatnak nekünk.
Csak kicsit gondolkodjunk el rajta Gróf Széchenyi Antal császári és királyi kamarás híres volt segítőkészségéről, és nagyon sokat adományozott a szegényeknek, de halálának 88. évfordulóján, az erdő mélyén lévő elhagyatott sírját gyermekotthonból érkezett árva gyermekek és társadalmi munkában dolgozó polgárőrök teszik rendbe, és koszorúzzák meg.
A koszorúzás végén Bugyinszki Tamás elnök Úr megköszönte a példás összefogást Makai Mónika és Makai Istvánnak Dévai Szent Ferenc Alapítvány Nagyszalontai Béke Királynője Gyermekotthon igazgatójának és Kedves feleségének, továbbá a segítő gyermekeknek, Böjte Csaba Atya Ferences rendi szerzetesnek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének az Árva és a szegény gyermekek védelmezőjének. Továbbá Békéscsabai Városi Polgárőrség tagjainak.
Őszintén bevallom polgárőr vezető létemre már sokat láttam, de Nekem is elszorult a torkom és kicsit könnyezet a szemem, amikor a gyermekek imádkoztak a síremléknél.
Békéscsaba, 2012. október 18.
Bugyinszki Tamás