Sószoba a Szent Erzsébet Gyermekotthonban

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Otthonaink_Szaszvaros_90365.jpgSószobával gazdagodott a dévai Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi Szent Erzsébet Gyermekotthona, mely 35 rászoruló gyermeknek biztosít szállást, étkezést, nevelést és további 30 gyermeknek napközis ellátást. A ferences kolostorban működő gyermek­otthon igazából egy nagy családi házhoz hasonlít. Udvarán vidám gyermekzsivaj fogad, a kertben gondozott veteményes. A hatalmas fák árnyékában szerény faházikó húzódik meg.

– Elég régóta kihasználatlanul áll ez a házacska. Közművesítése, fűtése nincs, ezért vendégfogadásra alkalmatlan. A dévai magyar iskolaközpont sószobájától ihletve találtuk ki tavaly, hogy erre ideális teret biztosíthat. Az itt nevelkedő gyermekek között sokan küzdenek krónikus légúti problémákkal, folyton visszatérő megfázással. Ezért döntöttünk úgy, hogy sószobává alakítjuk a házacskát. A parajdi sóbányától kaptunk megfelelő mennyiségű sót, kedves ausztriai barátunk, Christine Harmer támogatásával beszereztük a szükséges faanyagot, szerszámokat, és kétkezi munkával, a gyermekek segítségével el is készült a sószoba – meséli Menyhárt Ernő, a szászvárosi gyermekotthon vezetője. S mivel tudja, hogy a gyermekek türelme véges, a közel egyórányi sószobai tartózkodás alatt nehezükre esik egy helyben ülni, máris csocsóval látták el a helyiséget.
– Pillanatnyilag kilenc gyermek maradt az otthonban, mert vakáció idején, akinek van hova hazamennie, azt elengedjük. De aki itt van, máris kipróbálhatja a sószobát. Igaz, most még nehéz rendszeres programot kialakítani, mert nagy a jövés-menés. Két tábort is szerveztünk Batizban, a szászvárosi evangélikus egyházzal való együttműködés kapcsán, augusztus közepétől kezdődik az immár hagyományos tűzoltótábor, amelyet bátaszéki barátaink szerveznek a gyermekeknek, augusztus 20-án, a Mária Rádió jóvoltából részt veszünk Budapesten a Szent István-körmeneten, és szeptember első hétvégéjén Kecskemétre hivatalosak a gyermekek.
A legnagyobb esemény pedig szeptember 13-án lesz, amikor a budapesti Arénában megünnepeljük a Szent Ferenc Alapítvány 25 éves születésnapját. Erre nagyon készülünk! – mondja a sószoba küszöbén Menyhárt Ernő. S ahogy csukja be maga után a faház ajtaját, még hozzáteszi: – Ősztől minden bizonnyal rendszeres látogatói lesznek a sószobának. 
Gáspár-Barra Réka
www.nyugatijelen.com