Csoda C dúr- ban

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Citeratabor-torockon/viewsize/citera2011-084.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Citeratabor-torockon/viewsize/citera2011-084.jpg'

citera2011-084.jpgHírét vettem Iringó nevelőtől, hogy augusztusban festő tábort szerveznek Torockón a gyermekeknek. Kapcsolatunk baráti volta miatt, felajánlottam, hogy egészítse ki a kínálatot egy zenei vonallal, nevezetesen egy citeraoktatással!

 

 

Mivel ötletem támogatást nyert, elindultam Szegedről, autóm gyomrában tíz hangszerrel, hogy elképzelésemet valóra váltsam. Akkor csak annyit tudtam, hogy kb. 20 gyermek lesz a táborban. Kiderült, 10 fiú, és 10 leány fog érdeklődő szemével várni engem. Rövid ismerkedés után máris megindult a munka. Délelőtt, és délután is zenéltünk kb. 3-3 órát, külön a fiúkkal, és külön a leányokkal.
Nekem Szegeden is van egy gyermekzenekarom, a Wesley János Általános Iskolában. Sok éve foglalkozom már a fiatalokkal. Meglepő volt számomra az a lelkesedés, szorgalom, ahogy „belevágtak” a munkába. Hosszú órákon át gyakran monoton feladatot követve a hangszerek rendre „megszólaltak”. A kezdeti, időnként kicsit lemondó arckifejezések kezdtek megváltozni. Napról - napra ügyesedtek.
Szombaton délelőtt megérkeztek a nevelők a kis művészeimért Nagyszalontáról, Gyulafehérvárról, Dózsa Györgyről. Mi mindkét csoporttal egy-egy zenei blokkal készültünk. A kicsik is pengettek, komoly bátorságról tanúskodva, hiszen igazi közönség előtt mutatkoztak be, egy teljesen új dologgal. A fiúk már az együttzenélést is bemutatták a közismert gyermekdalok( Zsip-zsup, Szólj síp szólj……) előadásával. A lányok pedig a blokk végén már igazi magyar népdalokat is ( Tavaszi szél, Erdő mellett, Este van szürkül bé ) játszottak, nagyon szép előadásban.
A tábor érzésem szerint maximálisan elérte célját. Megismerkedtek a táborozók egy régi magyar népi hangszerrel. Az egy hét olyan értéket képviselt, ami hatással lehet későbbi életükre is. Nekem akkora élményt szereztek, hogy bárhová is megyek, tapasztalataimról úgy szólok mindenkinek, hogy Torockón megtörtént a csoda C-dúrban. A gyerekek tehetségről adtak tanúbizonyságot, ezért szeretném, ha kapcsolatunk folytatódna! Jó lenne rövidesen egy újabb találkozás! Álomszerű a gondolat, hogy jöjjön velük egy zenét szerető, ahhoz picit konyító, ám annál lelkesebb felnőtt, mert a módszer átadásával akkor működhetne igazán a zenélés, ha helyben sikerülne együtt gyakorolni!
Torockó, 2011. augusztus 21
Nagy István tanító bácsi

{zoomcat catid=1279}