Jótékonysági koncert a torockói Gyermekotthon javára

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_jotekonysag-torocko.jpgFehérbe öltözött a város. Közeleg a karácsony, a meghittség, a szeretet ünnepe, az óév búcsúztatása és az újév kezdete.

Minden intézmény igyekszik, lehetőségétől függően, méltóan kivenni részét az ünnepi hangulat megteremtésében.
Ebben a szándékban talán a pillanatnyilag a hatalmat a kezükbe tartók a legtartózkodóbbak, mert ők a jövő építésével, valamint saját maguk érdekeivel vannak elfoglalva.
A kolozsvári magyar tannyelvű iskolák jóformán mindenike különböző módon igyekszik tanulói és azoknak szülei számára minél vonzóbb, hívogatóbb, élményekben gazdag ünnepséget szervezni.
A Báthory István Elméleti Líceum nemcsak Kolozsváron, de országos szinten, és nemzetközileg is az egyik legismertebb iskola, köszönhető annak a munkának, ami az évszádos iskola falai között mindig és most is folyik.
Jótékonysági koncertet szervezett a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon javára. A rendezvényt oly sikerrel tudták megrendezni, hogy az egyébként nagy díszterem, igencsak szűkösnek bizonyult.
A megjelent közönséget Tímár Ágnes igazgatónő üdvözölte. Felvezető köszöntőjéből idéznék néhány mondatot: „Ritka alkalom, hogy egy iskola rendezzen jótékonysági akciót egy más intézmény javára, ugyanis pillanatnyi helyzetben oktatásunk anyagi támogatottsága annyira siralmas, hogy minden intézményünk külön-külön segítségre szorulna. Az önkéntesség évében iskolánk több segítőakcióban is részt vett… A torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonról akkor szereztünk tudomást, amikor egy testvérpár, iskolánk két diákja odakerült. Ekkor született meg egy erőtlen kezdetleges szándék a segítésre, és Bakos Siklodi Kinga tanárnő elszánt toborzómunkájának köszönhetően egy nagyszerű vállalkozás lett belőle, amelyre büszkék vagyunk.”
Idő teltével a kapcsolat mind jobban elmélyült, igazabb, mélyebb lett. A tettek mind nagyobb hatékonyságot értek el, ami az iskolai gondolkodásban is bizonyos pozitív változást eredményezett, egészen addig, hogy húsvéti csomagot készítettek, de volt közös színházi látogatásuk is.
A Böjte Csaba atya által létrehozott gyerekotthonok számára – országszerte több mint 60-, amelyben kb. 2000 gyerek lelt és lel otthonra, a pénz nem elég, mert a támogatásra szoruló gyerekek száma napról napra nő.
„Ha kérdezzük, mire volna szükség, mindig kész a válasz: tartós élelemre, tisztítószerekre, fehérneműkre, kis cipőkre – fogyó – fogyó eszközökre. Soha nem lehet betölteni a hiányt…
Ezért gondoltunk arra, hogy karácsony előtt, mikor mindannyian vágyunk egy cseppnyi melegségre, szeretetre egy kis adakozással –ki mivel: a művész művészettel, a diákok és az iskola szeretettel, akinek pénze van pénzzel, támogassa ezt a nagyszerű vállalkozást, amely mindannyiunkat gazdagabbá és jobbá tesz.”
A jótékonysági koncerten fellépett a Szent Mihály Plébánia Szent Cecília kórusa, a Transilvania Filharmónia kamarazenekara, az Állami Magyar Opera művészei, valamint Zongor Réka, volt diák. A Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakói is műsorral vettek részt a rendezvényen.
Figyelemre méltóak voltak Dimény Áron színművésznek szívből jövő szavai. A meghitt est szervezésében jelentős volt a Báthory Szülői Szövetségének munkássága, az Agapé étteremnek a figyelme, a tanári karnak, a szülőknek és diákoknak támogatása, kiemelten Bakos Siklodi Kinga tanárnő önzetlen munkája.
Az ünnepségen jelen volt Magyarország kolozsvári főkonzulja Magdó János, aki a rendezvényt megtisztelte jelenlétével.
Csomafáy Ferenc
www.erdon.ro