Beszámoló Kolozsvári Tibortól

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Epulo-kaszoni-otthonun/viewsize/IMG_3217.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Epulo-kaszoni-otthonun/viewsize/IMG_3217.jpg'

IMG_3217.jpgA napokban több családnál is jártam. Olyan családoknál akik segítséget kértek. Egy nagyon szegény asszonyt látogattam meg, aki három gyermeklével együtt, egy régi mérlegház 15 négyzetméternyi fedele alatt lakik.

Egy bedőlt lakáshitel okozta a család szétesését és hajléktalanságát. A gyermekek egy tanévnyi időt nálunk laktak. Az édesanyjuk külföldön dolgozott, pénzt gyűjtött. Hazajött a gyermekeihez és újra maga mellé vette őket. Sajnos egy év elteltével újra kimerültek ennek az asszonynak az anyagi és lelki tartalékai. Kilátástalanság honol az otthonukon. Úgy vélem, hogy újra be kell foganunk Vivient és Szilárdot. Egy kistestvérük is született. Az új apuka rendes ember. Küzd a családért, de nagyon nehezen boldogulnak.
Sok szegény családdal van kapcsolatom. Van aki beéri a bátorítással, jó szóval és egy zsák ruhával, de van akinek ennél többre van szüksége. A napközi otthonainkban a gyermekek ebédet és vacsorát kapnak. A két étkezés közt a gyermekek felkészülnek a másnapi iskolai feladataikra és közben a kollégáinktól számos dolgot megtanulnak, mint például kezet mosni, asztalt teríteni, illedelmesen köszönni, alma lekvárt főzni, imádkozni, emberré lenni. Ezek a gyermekek estére hazamennek és hétvégén is odahaza vannak.
Vannak azonban gyermekek akik egyszerűen életveszélyben vannak. Mint ahogyan az önök által is megismert Krisztián és Krisztina is életveszélyben volt amikor rájuk találtam. Krisztinát 11 hónaposan fogadtuk be. Az édesanyjuk elhagyta őket. Egy régi düledező kúria pincéjében laktak. Levente akkor 5 éves volt és Szilvia hat éves. Levente, hogy melegedhessenek papírfecniket és rongyokat gyújtott meg, de nem a kályhába téve azokat, hanem a szoba közepére. Aztán kisvártatva Szilvia egy műanyag pohárba próbált tejet melegíteni. A ház lakói valójában ez okból kérték a gyermekek számára a mi segítségünket. Krisztina testsúlya, tizenegy hónaposan 6300 grammot nyomott. Kétoldali tüdőgyulladással és súlyosan kiszáradt, alultáplált állapotban került hozzánk. Azóta is Erika kollégánk neveli.
Krisztiánt szintén Erika neveli. Vélhetően elmesélte önöknek a kisfiú- azóta meggyógyult- és a kis két esztendős nővére, Kinga történetét. A fagyhaláltól sikerült megmenteni őket. Jó ideig az édesanyjuk is nálunk lakott, de őt nem sikerült normális életvitelre nevelnünk.
Alig három hét múlva kezdőik az új iskolai tanév. Itt Tusnádfürdőn 103 bentlakó és 20 napközi otthonos gyermek népesít be a házat. A közeli falvakban további 60 gyermekünk készül a tanévre és Kászonban egy új bentlakó otthont indítunk.
Csatószegen van egy a mi házunkhoz tartozó napközi otthon. Ott is a harmadik tanévet kezdjük egy régi egyházi ingatlanban. Mostanáig az épületben nem volt vezetékes víz. Az idén sikerült beköttetnünk a vizet. Egy kis mosdót is sikerült beépítenünk és egy konyhahelységet is ki fogunk ott képezni (küldök fényképeket).
Az idén két új házat indítunk. Az egyik új ház Kászonaltízen lesz. Itt Tusnádfürdőn, a ház kapacitásához képest,meglehetősen sok gyermek lakik már, de folyamatosan kérnek bennünket, hogy segítsünk. Egy néhány gyermeket és két kollégát átviszünk a Kászoni házba.
Azt tapasztaltunk, hogy Isten gondoskodik az övéiről. A munka ránk eső részét igyekszünk becsülettel, szorgalommal elvégezni. Jó dolog Isten társává lenni. Ő olyan munkatárs akiben feltétel nélkül meg lehet bízni. Soha nem hagy cserbe, soha nem un bele, nem fárad bele a dolgokba. Imádkozunk azért, hogy az önök életét is áldással kísérje.
A gyermekek, az alapítványunk, Csaba testvér nevében szeretettel köszönöm az önök segítségét. Önök egy olyan szövetségnek a részesei, melyen ott van Isten áldása van. Elég arra gondolnunk, hogy 2300 gyermek sorsa élete, mindennapi kenyere ettől a szövetségtől függ.
Kettőezer háromszáz fogkefe is egy jelentős mennyiséget képvisel, de nem számokban, hanem mosolyban, az életre kibontakozó lelkek örömében és szabadságában alkalmazzuk a mércéjét annak, hogy elértük-e a céljainkat.
Arra adtuk a fejünket, arra tettük fel az életünket, hogy valós problémákra, valós megoldásokat, Istennek tetsző megoldásokat keressünk. Az önök segítsége, biztatása nemcsak, hogy fontos számunkra, hanem elengedhetetlen. Köszönöm, hogy meglátogattak bennünket. Köszönöm az anyagi segítségüket is. Segítség számomra, ha tudnak segíteni továbbgondolni, megszervezni mindazt ami a gyermekek sikeres felnevelésének feltétele.
Jelenleg Kászonban zajlik az építkezés. Az épületet belülről készítjük el. Itt a későbbiekben egy kis farmot is akarunk létesíteni. Csatószegen még zajlik a fürdőszoba és a konyha megépítése. Tusnádfürdőn saját vízellátásra akarunk térni. Az épület egy részét még szeretnénk hőszigetelni.
Hála Istennek jelenleg nincs sem anyagi , sem más jellegű akadálya annak, hogy a fent felsorolt céljainkat megvalósítsuk, önöknek is köszönhetően.
A belső ablakpárkányainkat külön köszönöm (550 USD). Vélhetően látták önök is.
Hálás köszönettel,
Kolozsvári Tibor
{zoomcat catid=1281}