Böjte Csaba volt a győri Szeretet Napok vendége

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_cstgyor15.jpgImmár tizenharmadik alkalommal rendezték meg május 10-én Győrben a Szeretet Napokat, melynek teljes bevételét a kezdetektől fogva Böjte Csaba erdélyi gyermekmentő szolgálatának javára fordítják – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Rombauer Tamás szervezőmunkájának köszönhetően idén is csatlakozott a programhoz a Csillagösvény a Dunántúlon elnevezésű körút: május 7-én, csütörtökön és május 8-án, pénteken a tatai kapucinus templomban, május 9-én, szombaton Lébényben, május 10-én, vasárnap este pedig Gyermelyen vendégeskedtek Böjte Csaba testvér és a gondjaira bízott gyermekek. Az idén május 10-én megtartott fesztivál a hagyományoknak megfelelően ezúttal is püspöki szentmisével kezdődött délelőtt tíz órakor a Nagyboldogasszony-székesegyházban.
Csaba testvér szentbeszédét a csíksomlyói Szűz Mária-szobor ötszáz éves jubileumának felidézésével kezdte, s örömmel adta át a szobormásolatot, amelyet az egyházmegye számára hozott ajándékul. A szónok ezután az egykori török hódítás és a Dózsa-féle parasztfelkelés eseményei kapcsán rámutatott, hogy a csíksomlyói Szűzanya megjelenése Isten válasza volt a földi szörnyűségekre. „A Boldogságos Szűz Mária királynőnk és védelmezőnk lett” – fogalmazott Böjte Csaba. A Magnificatot éneklő Mária örömteliségét hangsúlyozó szerzetes ezután a szent család két fontos tulajdonságára hívta fel hallgatósága figyelmét. Elsőként a bizalom erényét említette: a szálláskeresés előtt Mária és József várhatott volna egy „mennyei GPS-re”, isteni jelre vagy „pályázati kiírásra”, ám ők ehelyett elindultak, bízva Isten segítségében. A szónok hangsúlyozta, hogy manapság annyi mindenre várunk, s feltette a kérdést: Pünkösd küszöbén hívjuk-e a Szentlelket? Mária mert Istenben bízó lélekkel elindulni, s nekünk, Kárpát-medencei magyaroknak is a szeretet mindent felülíró törvénye kell, hogy iránymutatás legyen – hangsúlyozta.
Böjte Csaba ezt követően a szent család újabb tulajdonságát emelte ki: az összefogást. Amikor a tizenkét éves Jézus eltűnt, Mária és József nem egymásban keresték a hibát, hanem közösen keresték elveszett fiukat. Egy személyes történetet felidézve a Csaba testvér hangsúlyozta, hogy összefogás és szeretet nélkül nem tudunk közös tündérkertet felépíteni a Kárpát-medencében. A ferences szerzetes végezetül minden jelenlévőt meghívott, hogy közösen ünnepeljenek a csíksomlyói búcsún.
A szentmise után a győri Püspökvár kertjében ünnepélyes megnyitóval kezdődött az egész napos vidám forgatag. Pápai Lajos megyéspüspök köszöntője után Somogyi Tivadar győri alpolgármester beszélt, majd a Tusnádfürdőről érkezett gyerekek és a győri Arrabona Ensemble műsora után Morvai Noémi műsorvezető-házigazda beszélgetett Böjte Csabával. Az idén több újdonságot is felvonultató, kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást nyújtó fesztivált Szíj Melinda fellépése zárta, melyre megtelt a Püspökvár kertje.
Fotó: Ács Tamás
Magyar Kurír