2017 évi Iskolakertekért-díj díjazottjainak méltatása

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_IMG_4578.jpgHárom kedves kolléganőnket kitüntettek! Gratulálok nekik is, és a gyermekeiknek, kollégáiknak, hisz a kertek, mikre méltán vagyunk büszkék az ő közös "gyermekük"!!

Büszke örömmel, 

Csaba t. 
Drága Éva, Hajni, Zsóka!
Drága Csaba testvér!
Ezúton is gratulálunk még egyszer a kertekben és házakban végzett Istent dicsérő és embert próbáló, lenyűgöző munkátokhoz, és az elnyert Iskolakertekért-díjhoz! Lezsák Sándor Tanár Úr és Képviselő Úr elhangzott indító szavai, hogy "az iskolákban elsősorban nem tudósokat, hanem jó embereket kell nevelni" állíthatjuk, hogy nálatok meg is valósul!
Személyetekkel való találkozás a szeptember végi iskolakert fórumok minden résztvevőjére nagy hatást gyakorolt, egyöntetű volt a vélemény, hogy az idei díjra nem választhattunk volna jobb jelöltet!
Csatolom András díjátadón elmondott méltatását, és néhány képet Sepsi Botond önkéntes fotósunk lencse végéről...
Hálával, hogy megismerhettünk és ígérve, hogy nem veszítünk szem elől, áldást kívánunk további munkátokra, életetekre!
Nóra, András, Izolda

2017 évi Iskolakertekért-díj díjazottjainak méltatása
„Ha az emberre valaki szeretettel néz, az olyan, mint a napfény, amely a magot kihozza a földből.” írta egy ferences szerzetesünk.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc alakjában, akinek néhány nap múlva tartjuk ünnepét, aki megszelídítette a gubbioi farkast, prédikált a madaraknak, az állatok védőszentjét tiszteljük.
A keresztény hagyományban a Teremtett világ és az ember megvalósítható bensőséges kapcsolatának jelképes alakja. De a családok védőszentje is. Mindenkinek, aki gyermekekkel és kerttel is foglalkozott valaha, éreznie kellett valamit ebből a szembetűnő párhuzamból, analógiából a növény- és emberpalánták között, és ez végigkíséri az iskolakertek történetét is. Hazánkban például a tanító feladata volt a községi faiskola művelése, iskolásainak művelése mellett. A véletlennek tűnő hasonlóságok mögött azonban gyakran közös alap rejtőzik. A kert- és gyermeknevelés egyaránt titkos, mély szépség a világi gondolkodásban is, a kereszténységben pedig elfogadó válasz az Atya hívására, hogy legyünk társai teremtő munkájában. Az Iskolakertekért Díjjal nem fotóra beállított szép kertet kívánunk elismerni, hanem olyan kerteket, melyek a természeti és emberi világ rendszerszerűen átgondolt, összehangolt művelésének helyszínei, és ebből következően a szépség is kibontakozik bennük. Az idei díjazottak a szigorú önátadás kertjei, ahol a gyermekek napi 24 órás létükkel, a föld pedig élelmiszertermelő feladatával együtt bízatott gondozóira. Két hete végiglátogatva tapasztalhattuk az itt folyó, éjt nappallá tevő, de lelkes munkát, ami nekünk és más népeknek is a felemelkedés hagyományos, bevált receptje. Láthattuk, hogy a már szinte mindenki által lemondott sorsú gyermekek mellett a máshol gyakran feladni látott önellátó kertészkedést úgy végzik, hogy azzal a gyermekeket is bevezetik a művelés misztériumába. Alkalmazkodva a hidegebb éghajlathoz, pénzhiányhoz, egyéb kényszerekhez, hogy végül az így együtt teremtett világ az ember méltó otthona lehessen, és hogy „otthon legyünk benne”. El ne felejtsük: Szent Ferenc az ökológusok és a környezetvédők védőszentje is. Díjazottjaink és a Rédei Kertimag ZRT támogatását elnyerők a Dévai Szent Ferenc Alapítvány három gyermekotthonának kertjei, akik Böjte Csaba testvér zseniális szervező segítségével Dózsa György-Nagyteremiben, Gyergyószárhegyen és Csíksomlyón hozták létre ezt a példamutató rendszert, segítik egymást és gyermekmentő hálózatuk többi kertjét. A Díj átvételére kérem, fáradjon ki a már minden résztvevő által megismert Bajkó Éva Nagyteremiből, Csergő Hajnal Gyergyószárhegyről, akik a csíksomlyói Balázs Zsóka díját is átveszik… és kérjük, adják át gratulációnkat Böjte Csaba testvérnek, akitől e méltatást
kezdő idézetet vettük.
Halbritter András Albert, alapító/ Iskolakertekért Alapítvány