Megvalósult az elképzelés: fedett lovardát hoztak létre Csíkszentsimonban

Kategória: Hírek, események, rendezvények Találatok: 1710

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_csikszentsimoni-lovarda.jpgBefejezték a fedett lovarda építését Csíkszentsimonban, a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonának udvarán. A létesítmény átadását, amelynek két évvel ezelőtt tették le az alapkövét, csütörtökön este ünnepelték meg a magyarországi és székelyföldi lovas szakma képviselőinek jelenlétében.

A Szent László Fedett Lovarda 560 ezer lejből valósult meg. 
Kolozsvári Tibor projektmenedzser kérdésünkre elmondta, olyan képzőközpont létrehozását tervezték, amely egyrészt a hátrányos helyzetű, a Szent Ferenc Alapítvány által felkarolt gyermekek számára nyújtana lovászképzést, másrészt a térség lovas szervezetei számára is nyitott lenne. Hiánypótló a fedett lovarda, hiszen így időjárástól függetlenül, napi szinten lehet benne képzést tartani – emelte ki. Az épület 400 négyzetméteres, ezen kívül hozzá tartozik még egy nézőtér is.
A létesítmény egyelőre  tanfolyamok, lovas tornák, lovas bemutatók szervezésére alkalmas, tarthatnak benne lóidomítási kurzust, továbbá terápiás lovagoltatásra is megfelel.
Kolozsvári ugyanakkor hozzátette, jó hír, hogy idéntől bővült a szentmártoni középiskola szakképzése a lóval kapcsolatos ismeretek oktatásával, és így a fedett lovarda a tanulók szakmai gyakorlatának helyszínéül is szolgálhat. Az épületet 560 ezer lejből valósították meg, ennek 75 százalékát a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta, a fennmaradó részt önrészként a Szent Ferenc Alapítvány biztosította.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte: feladatuknak tekintik, hogy a lovas szakmákat megszerettessék, illetve a lovas életkultúrát átadják a gyerekeknek. Ezzel a lovardával az volt a cél, hogy az itt élő gyerekeknek egy olyan szakmát adjunk át, amivel érvényesülni tudnak – hangsúlyozta az államtitkár.
Hozzátette, reményei szerint a létesítmény a székely fiatalok segítségére lesz a lovassportok elsajátításában is, olyannyira, hogy akár világbajnokok is kikerülhetnek közülük. Emellett szerinte az újonnan átadott lovarda Székelyföld lovas turizmusának központjává is válhat. Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere arról beszélt, a fedett lovarda megépítése egy jó példa arra, hogy hogyan lehet burjános, elhagyott területből „aranyföldet” teremteni. 
Az ünnepségre egyébként Süli János, magyarországi tárca nélküli miniszter is meghívták. A rendezvényen ugyancsak részt vettek a magyarországi és a székelyföldi lovas szakma képviselői is, akik az átadó végén szakmai megbeszélést folytattak további fejlesztési lehetőségekről.
www.szekelyhon.ro
Fotó: Gecse Noémi