Újból élet költözik a somlyói árvaház épületébe

Nyomtatás

ImageTöbbéves bizonytalanság után végre úgy néz ki, gazdára lelt a csíksomlyói árvaház épülete.

 

 

 Míg a korábbi elképzelések szerint a csíkszeredai Sapientia egyetem új campus kiépítésére használta volna az ingatlant, mára eldőlt, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány veszi használatba az épületet, amelyben bajba jutott vagy nehéz körülmények közt élő gyerekek számára alakítanak ki kollégiumot. A tervek szerint az első negyven lakó már szeptemberben beköltözhet.Igazi otthonná varázsolják a somlyói árvaház épületét.

November közepén írták alá azt a szerződést, mely alapján a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 49 évre átvette a Csíki Magánjavaktól a somlyói árvaház épületét. Az ingatlant jelképes összegért, évi egy euróért bocsájtották az alapítvány rendelkezésére azzal a feltétellel, hogy a Csíki Magánjavak 2008 végéig megkapja a felújítás ütemtervét, amelynek tartalmaznia kell a munkálatok határidejét is. „Ha Isten segít, akkor szep­temberre be lesz lakva az épület fele, következő tanévre pedig a másik része” – osztotta meg lapunkkal a terveket Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítvány alapítója és vezetője.
Csaba testvér elmondta, az épület tetőszerkezetét már korábban kijavították, így a következő időszakban a belső teret szeretnék otthonossá tenni. Természetesen új vakolat és festék kerül a falakra, felújítják a fürdőszobákat és mellékhelyiségeket, dísztermet, irodát és konyhát alakítanak ki. Első nekifutásra tíz négyágyas szoba készülne el, az atya reményei szerint ezeket pünkösdig kellene befejezni. „Olyan Hargita megyei bajba jutott gyermekeknek szeretnénk otthont nyújtani, akik csíkszeredai iskolák diákjai” – magyarázta az alapítvány vezetője. Hozzátette, reméli, ősztől negyven diák befogadásával sikerül útjára indítani a kollégiumot, a felújítás véglegesítésével pedig további nyolcvan gyermeket fogadnának be az otthonba.
ImageA tervek szerint szeptemberre ismét benépesülhet az épület

Adományokból építenek

A költségekkel kapcsolatban Böjte atya kifejtette, az intézmény létrehozása érdekében még tavaly novemberben nagy­szabású jótékonysági koncertet szerveztek a budapesti Papp László Arénában, ahol mintegy nyolcezer ember jegyvásárlással járult hozzá a munkálatokhoz. Ezenkívül ugyancsak erre a beruházásra fordítják a 2007-es magyarországi és romániai adófelajánlásokból befolyt pénzösszegeket.

„Ugyanígy született meg a kovásznai otthonunk is, amelyet a 2005-ös adófelajánlásokból sikerült létrehoznunk” – tette hozzá Csaba testvér. Mint mondta, a fenntartással sem lesznek gondok, hiszen van egy széles nyugat-európai, magyarországi és most már romániai támogatói kör, amelynek révén az alapítvány 1500 gyereket gondoz és fenntart. Ezen- kívül a román állam tavaly például 650 ezer lej normatív támogatásban részesítette a szer­vezetet. „Mindig úgy mondtam, szeretnék egy nagy fa lenni, amire az ég madarai rászállnak, de nem szeretnék ketrec vagy kalitka, vagy hasonló lenni. Tehát, aki elfárad, az megpihenhet az alapítvány ágai között” – hangsúlyozta a ferences szerzetes, hozzátéve, munkája szempontjából nagyon fontos, hogy elöljárói és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség is támogatja. Hargita megyében jelenleg három kollégiumban és több mint tizenöt napközi otthonban közel 500 gyerek sorsáról gondoskodik a Szent Ferenc Alapítvány.
Rédai Botond