Kétkerekűek ünnepére hívnak

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_1917307_nagy.jpgTekerjünk ; guruljunk; nyergeljünk; induljunk - legyünk a NYEREGBE! JÚLIUS 30-án, 10 és 11 óra között lesz a csíksomlyói kegytemplom előtti téren a II. 1001 Székely Kerékpáros Nap gyülekezője. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk! Ki az apostolok lován, ki motorkerékpárral, ki kerékpárral, csak hazaérjünk, hogy mind otthon legyünk! 12 órától ünnepi szentmise lesz a Hármashalom-oltáránál. Július 30-án este a Csík Zenekar csíkszentsimoni koncertje zárja a napot.

Legyünk minél többen és többet a nyeregbe!

A II. 1001 Székely Kerékpáros Napja rendezvénnyel zárul július 30-án, szombaton a 15. Ferences Biciklitúra, azaz a Ferbit. A hónap utolsó szombatján a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál szentmisére várnak mindenkit, majd a napot a Csík Zenekar csíkszentsimoni koncertje zárja. A Ferbit és a kerékpáros nap részleteit a Tusványoson tartott sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.
Az első Ferences Biciklitúrát 2008 nyarán szervezte meg Főcze Imre, Bonaventura ferences szerzetes. Az elmúlt 15 évben Európa 15 országát, kegyhelyét érintette a Ferbit útvonala. Így a biciklisták már voltak Mariazellben, Częstochowában, Lourdes-ban, Fatimában, Međugorjéban és Rómában is. Az idei Ferbit és az azt lezáró II. 1001 Székely Kerékpáros Napja rendezvény részleteit a tegnap délutáni, Tusványoson tartott sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Főcze Imre, Bonaventura testvér. Elhangozott, a túrára már lejárt a jelentkezési határidő, de egy-egy szakaszára bárki csatlakozhat.
– Hargita megyében vendéglátás tekintetében az aktív turizmusra fektetjük a hangsúlyt. Ebbe abszolút beleilleszkedik ez az esemény, és együttműködünk Pest megye önkormányzatával is, ugyanakkor a Mária út mozgalmat is szeretnénk ezzel a túrával erősíteni. Tavaly azt mondta Böjte atya, hogy legyünk ezren a nyeregben. Ez a múlt évben a Ferbit végén összejött, és remélhetőleg, ebben az évben is lesz erre lehetőség – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Főcze Imre, Bonaventura ferences szerzetes hangsúlyozta: a nem versenyjellegű túrára már lezárták a jelentkezést, így 75 fiatal vesz részt a Csíkszentsimon–Sepsiszentgyörgy–Kászonimpér–Aklos–Csinód–Úzvölgye–Csobányos–Gyimesközéplok–Hidegség–Gyimesi-hágó–Csíksomlyó útvonalon szervezett Ferbiten, amelynek célja a teremtett világ szépségére, fontosságára, értékére irányítani a figyelmet.
– Meggyőződésem, hogy ha autóval vagy gyors közlekedési eszközzel haladunk az úton, sok olyan pont van, amelyet észre sem veszünk, de valamennyi mind szemet gyönyörködtető, lelket felemelő. Rádöbbentem arra, hogy megyénkben milyen sok szép hely van, főként ha a Gyimesek vagy a Hargita környékét tekintjük. Jómagam mindkettőt bejártam és jól ismerem. Azt látom, hogy évről évre nagyobb az igény, hogy egy kicsit megálljunk és magunkba nézzünk, ugyanakkor közösségben tekerni sokkal másabb, mint teljesítményre elindulni – mondta Bonaventura ferences szerzetes. Hozzátette: reméli, hogy a Ferbitet lezáró II. 1001 Székely Kerékpáros Napja rendezvény is minél több személyt meg tud szólítani és rá tud világítani arra, hogy megcsodáljuk a teremtett világot.
A Ferbit nulladik napján a résztvevőket az Eucharist együttes és Mező Misi koncertjére is várják. Július 30-án, 11 órától lesz a csíksomlyói kegytemplom előtti téren a II. 1001 Székely Kerékpáros Napja rendezvény résztvevőinek a gyülekezője, 12 órától ünnepi szentmise lesz a Hármashalom-oltáránál. Július 30-án este a Csík Zenekar csíkszentsimoni koncertje zárja a napot.