Erste-díj a Szent Ferenc Alapítványnak

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Egy-szep-nap-marosillyen/viewsize/img_9083.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Egy-szep-nap-marosillyen/viewsize/img_9083.jpg

Csaba testvér a gyerekekkelJövő hétre várják a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz az Erste Bank által fenntartott alapítvány forgatócsoportját, akik dokumentumfilmet készítenek a Böjte Csaba ferences atya vezette gyermekmentő szolgálatról.

 

 

 

 

 

 

Az Erste Alapítvány tavaly hirdette meg a Közép-Kelet Európai országoknak szóló Szociális Integráció díjat. A több száz leadott pályázatból tavaly novemberre 20 intézményt választott ki a kuratórium. Ezek további rangsorolását idén áprilisban hozták nyilvánosságra, kiemelt figyelmet fordítva az első húsz helyezettre, akik a június 25-én, Bukarestben megrendezendő ünnepélyes díjátadáson kitüntetésben és jelentős pénzjutalomban részesülnek. Az első díj 40 ezer euróval jár, a második harminccal, a harmadik hússzal, A következő hat helyezett 15 ezer eurót kap és még további tíz tiszteletdíjat osztanak, egyenként 10 000 eurós jutalommal. Az első húsz helyezett között horvát, makedón, szerb, szlovén, koszovói és romániai civilszervezetek szerepelnek. Ez utóbbiak a legnagyobb számban: összesen hat romániai civilszervezet számíthat kitüntetésre a június végi díjátadáson. – Azt még nem tudjuk pontosan, hogy hányadik helyezést nyertük, csak, hogy ott vagyunk az első húsz között, a gyulafehérvári Caritas és további négy hazai civilszervezet mellett – mondja Varga Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány munkatársa. Ennek köszönhető, hogy az Erste Alapítvány a napokban filmet forgat majd a gyermekmentő munkáról és ezt a nemzetközi csatornákon is bemutatja.

A dévai Szent Ferenc Alapítvány jelenleg 1800 gyermek számára biztosítja a teljes ellátást, oktatást, nevelést, s ami a legfontosabb, hogy mindezt családi, szeretetteljes környezetben teszik. Munkájukra egyre inkább felfigyelnek külföldön is, támogatást biztosítva az itteni tevékenységhez. Az utóbbi hónapokban a hazai Polgártárs Alapítvány és a MOL Románia támogatásával sikerült modern játszóteret, parkot létesíteni a dévai gyerekeknek, a Szülőföld Alap pedig informatikai felszereléssel támogatta az alapítványt. A gyermekmentés mellett azonban a Szent Ferenc Alapítvány figyelmet fordít a történelmi, kulturális örökségünk ápolására is. E téren idén szintén a Szülőföld Alap támogatásával készülnek reneszánsz kaput szerelni a marosillyei Bethlen szülőház tavaly rendbetett kertjének bejáratához. Az ünnepélyes avatást július elejére tervezik – számolt be Varga Csaba.
www.nyugatijelen.com