Ifjúsági Programok Bethlen Gábor Szülőházánál

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_22519313_1708452802521702_6521866473795398801_n-225x300.jpgAz idei évben igen gazdag ifjúsági programok voltak a marosillyei Bethlen Gábor Szülőházánál, amelynek célja volt a dél-erdélyi szórványban lévő műemlék népszerűsítése és ismertetése, valamint az alapítványunknál nevelkedő diákok bevonása az itt szervezendő tevékenységekben. Az itt szervezett programsorozatokat sikeresen megszerveztük és lebonyolítottuk:

2017 március 1.-től és november 31 között rendszeresen fogadtuk a bejelentkezett anyaországi diákokat akik meglátogatták a szülőházat. A legtöbb diákcsoport rendhagyó történelem órán vett részt, s a helytörténet ismertetésére segítségünkre voltak a Bethlen Gábor Alap által támogatott helyismereti feladatlapok. Közel 2000 diák részesült ebben az ismertetésben, ezáltal megismerve nemcsak erdély fejedelmét, de az egykori erdélyi határ történetét.
2017. május 27.-én megrendezésre került a Dél-Erdélyi fiatalok találkozója című program amelyet Szövetség Napjaként is ünnepelünk. Ez esemény alkalmából az emlékház udvarában az alapítvány dél-erdélyi ottonaiból és erdély távolabbi szegleteiből érkeztek gyerekek, akiknek a dal versenyt szerveztük. Minden versenyző jutalomban részesült, majd a Veronaki Zenekar tartott koncertet, amit a gyerekek igen nagy örömmel fogadtak. A program déván fejeződött be, ahol a békéscsabai Hetvenszerhétszer zenekar koncertjével zárult.
2017 Június 15 és Szeptember 15.-között Marosillyén, a Bethlen Gábor Szülőházában megszerveztük a nyári állandó kiállítást. A három hónap alatt négy fiatal vett részt a programban akik az átutazó vendégeket és csoportokat fogadták. Mindez a munka igen nagy jelentőséggel bízt, hiszen ezek a fiataljaink megtanultak önállóan különféle vendéglátói és idegenvezetői feladatokat ellátni. A programban részt vett fiatalok: László Sándor, László Pistuka, Nitu Alex, és Erdős Amália. Mind a négy fiatal a vendégfogadáson kívül, a ház belső teendőiben és a kertészeti munkákban is egyaránt segédkeztek.
2017 szeptember  30.-án a Veres Bástya részt vett a Reneszánsz Kastélyfesztivál egyik helyszíne ként, ahová több helybéli magyar család, reneszánsz társaság tagjai, a Szent Ferenc Alapítvány gyerekei töltötték be a bástya udvarát. Az egésznapos programon a résztvevők kézműves foglalkozáson, középkori szentmisén, a dévai gyermekzenekar koncertjén, középkori lakomán vehettek részt.
2017 november 15-i Bethlen Gábor születésének évfordulója, a magyar szórvány napja is egyben. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé, hogy ezen ünnepséget megszervezzük Marosillyén, de a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban eme jeles esemény alkalmából ünnepséget szervezetek, ahol alapítványuknál nevelkedő diákok is sikeresen szerepeltek.
Ezúton Köszönjük a Bethlen Gábor Alap, Bethlen Gábor Szülőháza fele irányuló támogatását, amelynek jóvoltából a programok nagy részét és a gondnoki funkciók ellátását sikeresen biztosíthattuk a 2017-es évben. Ezt az eredményességet a jövőben is szeretnénk folytatni, mindezzel továbbra erősíteni történeti és kultúrértékeink megőrzését és továbbadását Dél-Erdélyben, a szórványban.
Varga Csaba
Házvezető