Fejlesztésre fordították a turisztikai holt időt

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_marosillye101791.jpgA világjárvány miatt sok más kulturális intézménnyel együtt Hunyad megye egyetlen magyar tulajdonban lévő történelmi jellegű műemléképülete, a Marosillyei Veres-bástya is kapuinak bezárására kényszerült. Az élet azonban nem állt le Betheln Gábor szülőháza környékén. Varga Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány megbízott gondnokaként pályázásra, fejlesztésre, karbantartásra fordította a turisztikai szempontból holt időt.

– Egészségbiztonsági okokból sajnos tavaly tavasz óta zárva van a Bethlen-szülőház kapuja. Nyáron ugyan volt némi érdeklődés, halvány turisztikai mozgás, de a járvány miatt az emlékháznál nem indítottuk be a szokásos nyári nyitvatartást. Munka azonban így is akadt bőven, hiszen a házhoz közel két és fél hektáros terület tartozik és ennek tavaszi, nyári, őszi karbantartása meglehetősen sok munkát igényel.
– Ki végzi a karbantartási munkálatokat?
– Az emlékház egyelőre nem rendelkezik olyan állandó jövedelemforrással, amiből karbantartó személyzetet lehetne alkalmazni. Ezért évek óta magam végzem a ház és a hozzá tartozó kert rendben tartását, fejlesztését. Ilyen szempontból az idei év jónak mondható, hiszen a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázatunk nyomán professzionális karbantartó eszközöket (fúrókat, csavarozókat, vágóeszközöket, kerti gépeket), a ház fejlesztésére pedig beltéri ülőalkalmatosságokat vásárolhattunk. Összesen 800 000 forintos támogatást kaptunk.
– Az emlékház udvarán egy csinos kis épület is megjelent...
– Ez a kis ház korábban is itt állt, de olyan lerobbant állapotban, hogy igyekeztünk nem mutogatni a látogatóknak. A felújítást már a tavaly elkezdtük, idén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium további  5 millió forinttal támogatta ezt a fejlesztést. Ennek köszönhetően, elkezdődtek a beltéri munkálatok és közművesítés. A munka szépen halad, reményeink szerint 60 négyzetméter felújított lakófelület készül el, amely képzési központunk részét képezi és akár vendégházként, akár állandó adminisztrációs lakhelyként, illetve raktárként is szolgálhat a jövőben.
– Van-e remény arra, hogy idén ismét visszaálljon a régi rend az emlékház körül, már ami a turistaforgalmat illeti?
– Természetesen reménykedünk. A nyitás időpontja nem rajtunk múlik. De amint járványügyi szempontból lehetőség nyílik, azonnal megnyitjuk az emlékházat, hiszen az utóbbi évtizedben végzett felújítási munkálatok nyomán az épület a térség egyik legjelentősebb műemlékévé vált, mely joggal épült be többek között a Határtalanul program „kötelező” dél-erdélyi állomásai közé is.
Írta: Gáspár-Barra Réka
www.nyugatijelen.com