Erdélyi nagycsaládosok Sólyom Lászlónál

Kategória: Nagycsaladosak Találatok: 4506

ImageSólyom László államelnöknek és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének a meghívására erdélyi nagycsaládosok látogattak Magyarországra. A Szabó Endre által vezetett, - idén fennállásának huszadik évét ünneplő civil szervezet képviselői - már a tavaly is a köztársasági elnök mellett mentek a körmenetben.

Ebben az évben – az egyik legnagyobb magyarhoni civil szervezetként számon tartott NOE vezetői - úgy gondolták, hogy a környező országokba szakadt, magyar nagycsaládosok képviselőinek is helye van a Bazilikában tartott Szent Jobb körmeneten. Ezért Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyországból is hívtak ebben az évben vendégeket.
Az erdélyi nagycsaládosokat Csíki Sándor, nyárádszeredai négygyermekes apa, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke, valamint Dánél Sándor, hétgyermekes csíkszeredai apa, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének alelnöke képviselhették feleségeikkel és egy-egy gyermekükkel. Az időjárás kegyetlensége miatt a körmenet elmaradt.
A Szent Jobb vitelének menetoszlopában kellett volna a kárpát-medencei nagycsaládosoknak az államelnök köré csoportosulni, és vele menetelni. Mindezt annak az államelnöknek a felkérésére, aki rokonszenvezik a nagycsaládosokkal. Az államelnök felesége, Erzsébet asszony szintén szívén viseli a sok gyermeket vállalók ügyét, hiszen a Családjainkért alapítvány kuratóriumi tagja.
A szentmise végeztével Sólyom László sajnálatát fejezte ki, az elmaradt körmenet miatt, majd személyesen üdvözölte a nagycsaládosokat, akiknek megköszönte azt, hogy hívására eljöttek, és vállalva az anyagi költségeket megjelentek ezen a találkozón.
Az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke gratulált Sólyom Lászlónak, amiért az államelnök nem politikusként, hanem civil szervezőként emelkedett fel e megtisztelő, közéleti szerepbe. Ugyanakkor az elnök figyelmébe ajánlotta, hogy az idén Nyárádszeredában alakult családszövetség tagsága szeretettel várja Sólyom Lászlót még ebben az évben Csíkszeredába.
Ezt a meghívást a csíkszeredai nagycsaládosok elnöke is ismételten szóvá tette, majd egy szép ajándékcsomaggal kedveskedett az államelnöknek valamint Erzsébet asszonynak. Az államfő újból megígérte, hogy a meghívásnak szívesen eleget tesz, majd még néhány kézfogás után kilépett a nagycsaládosok gyűrűjéből, és elbúcsúzott azoktól, akik miatt megszakította a kimenetelét.
Sólyom László államfő az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége nagy testvérszervezetének, a magyarországi NOE-nak tiszteletbeli tagja.
Erdélyi Családszervezetek Szövetsége