Gyergyóditrói tábor 2010

Nyomtatás

2010. július. 7 és 9 között megszerveztünk egy tábort, amelynek helyszínéül a gyergyóditrói erdőt választottuk ki. A tábor témája Szent Ferenc élete köré fonódott, mégpedig Szent Ferenc életével való ismerkedés.

E témának a feldolgozását nagyon fontosnak tartottuk, hiszen keveset tudnak az alapítvány gyermekei erről a példás életű Szentről, az alapítványuk névadójáról. A résztvevők a gyergyóditrói- és a gyergyószárhegyi napközis gyerekek voltak, összesen 30-an vettek részt és természetesen a ditrói két nevelőnéni: Kiss Teréz és Bíró Júliánna, valamint a szárhegyi nevelő: Patka Mária és 2010. július 7-én 9 órakor volt a találkozó a Kőhídi iskolában, ahol megnéztük a Szent Ferenc életéről szóló filmet. Ezt követően beszálltunk a buszba, ami kivitt a kb. 5 km-re levő Szent Joákhim házhoz, ami a táborhelyünk volt. Érkezésünkkor sajnos zuhogott az eső, de a kedvünkön ez nem rontott egy kicsit sem, hiszen mindenki lelkes volt. A kipakolást és a szobaelosztást követte az első csoportfoglalkozás, aminek keretén belül megismerkedhettek azok a gyerekek, akik előbb nem ismerték egymást, illetve ekkor már megszülettek a csoportszabályok is, amelyek a tábor végéig érvényesek voltak. Ezt követően a gyerekeket csoportokra osztottuk, korosztályok szerint a szárhegyi nevelőnénivel és minden csoportnak a feladat az volt, hogy egy részt a filmből megjelenítsen: a kicsik gyurmából, a többi csoportok rajzzal, illetve pantomimmel. Nagyon tetszett nekik ez a feladat, lelkesen dolgoztak együtt.
Ezidő alatt a két ditrói nevelőnéni és egy kedves anyuka megfőzte a finom bográcsost, amit kiváló étvággyal el is fogyasztottunk. A vacsorát követte egy hosszú séta: megnéztük a közelben levő halastavat és feltérképeztük a környéket. Az első este énekléssel telt el, hiszen
A táborunk második napján a bemelegítő játékok után minden gyerek készített Az ebéd utáni kis pihenőt újból a felosztott csoportokba való munka követte: Szent Ferenc „kalandtúra” állomásai. 6 állomás volt, mindeniknél egy-egy próbát kellett megoldaniuk a gyerekeknek. Ebben az esetben a csatolt képek magukért beszélnek.
A késő délutáni szabad foglalkozás (labdajátékok, sárkányröptetés, pinpongozás) után egy kis népdaltanulás következett, amit egy kedves meghívottunk Bardócz Erzsébet tanított a gyerekeknek, a tábortűz körül.

2010. július. 9-e a hazajövetel napja volt, délelőtt kipakoltunk a szobákból, majd csoportfoglalkozás keretén belül 3 plakátot készítettünk:

1. Ilyenek vagyunk!

2. Milyen Szent Ferenc?

3. Ez a célunk!!!

Mindhárom plakátot a délutáni szentmisére elvittünk és A táborból senki nem ment el üres kézzel, hiszen mindenki nevével elindítottunk egy- egy papírt, amire egymásnak a gyerekek jókívánságokat írhattak. Ezt mindenki elvihette magával a szívébe zárt többi emlékkel együtt.
A finom ebédet követte a délután 3órától tartandó szentmise, amelyet Czikó pap bácsi tartott meg, így testileg, lelkileg és szellemileg megújulva térhetett haza minden gyermek, készülve a nyár többi részére és a majdani tanévkezdésre.
Szeretettel:
 Bernadette