Beszámoló Máréfalva Összefogás – háza

Nyomtatás

Egy mozgalmas nyár után szeptemberben megkezdtük a 2010-2011-es tanévet. Mivel a vakációban is sok minden történt, ezért szeretnénk egy kis visszatekintéssel, mindenkinek hálásan megköszönni, hogy lehetővé tették számunkra a táborokat, a kirándulásokat. A gyermekeinknek azt, hogy ügyesek voltak és nem maradt senki pótvizsgára, így lehetett szabadon vakációzni.

Részvettünk a Szent István bazilikába néhány gyerekkel. Jó volt egy pár napot együtt tölteni, énekelni más-más napközikből összegyűlt gyerekekkel és kollégákkal.
Köszönet a Fadon, Csobánkán töltött napokért. Felejthetetlen volt egy délután, amit a Szalézi Ifjúsági Mozgalomhoz tartozó tahiti pap társaságában töltöttünk. Élvezhettük fiataloknak készített szabadidős játéktermet, sportpályát. Mindenki játszhatott, sportolhatott kedvére. Egy jót fagylaltoztunk. Hálát adni, bementünk a hűvös templomukba, ahol megtudták a gyerekek ki is volt Don Bosco. Együtt imádkoztunk. énekeltünk. Köszönet Makk Andrásnak ésJucikánk a lehetőséget.
Megnéztük a Budaivárat, Mátyás templot .
Máréfalva és környékéről néhány gyermek részt vett az érdi táboron. Ahol élvezhették a család szeretetét és az általuk lehetővé tett kirándulásokat. (Balaton, állatkert)
Július végén újra megszerveztük a máréfalvi Biblia tábort. Az idén 125 gyermek vett részt, három napig tartott: 1 nap Káin és Ábel, 2 nap József és testvérei, 3 nap az Irgalmas szamaritánus volt a téma. Besegített a papbácsi és pár önkéntes.
Hatvan gyermek végezte el a szent gyónást. A záró szentmisén sok szülő is eljött.
Útravalót is kaptunk egy évre: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!„(Mt. 7, 12) „Amit magadnak nem szeretnél, azt másnak se tedd. (Tób. 4, 15)
Volt bútorfestő tábor a falunkba. Ott is részt vettünk a szalontai gyerekekkel.
Ildikó és Anikó segített az új bútorunk megfestésébe. Köszönjük Kunigundának a mesteri munkát. Szallós Kis Juditnak a lehetőséget és a támogatást.
Szeptemberben a Hargita Megyei Tanács jóvoltából Homoród fürdőn táborozhattunk. A megyében működő Szent Ferenc Alapítványnál nyilván tartott rászoruló 120 gyerekkel együtt egy hétig éltünk a lehetőséggel. Az itt létet próbáltuk hasznosan eltölteni. A máréfalvi biblia tábort újra bemutattuk. Velünk volt Csaba testvér két nap. Kikapcsolódás és lelki feltöltődés volt mindanyunknak.
Szentmisével kezdtük a 2010 és 2011- es tanévet, melynek mottója: „Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk!” a gyerekeink sokat nőttek ügyesedtek. A kipróbált működő nevelési módszereket ebbe az évben is alkalmazzuk, de mindig vannak kihívások, kérdő jelek a munkánk során.
Sok szép termést takarítottunk be a kertünkből. Hála érte a jó Istennek.
Részt vettünk az öregek napján, a szentmisén. Többször is voltunk októberi vecsernyén. Hallottak napja előtt együtt ki mentünk a temetőbe. Meglátogattuk gyerekeink hozzátartozóinak a sírját. Gyertyát gyújtottuk, és közösen imádkoztunk.
Emlékezésben szép délután volt.
November közepén megszerveztük a szülőértekezletet. Majdnem minden gyereknek eljött valakije a családból. A gyerekek egy kis előadást mutattak be a szülőknek. Ügyesek voltak. Utána a megbocsátásról beszélgettünk és megnéztünk egy kis filmet. „Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer.” (Mt. 18.22)
A családban fontosak az édesanyák, édesapáknak aprónak tűnő feladataik.
Ötletek arra, hogy konfliktus esetén mit tegyünk és mit ne.
- Jobb-e a megbocsátás?
- Hova vezet a gyűlölet, harag?
- Jó-e az valakinek?
Felhívtuk a szülők figyelmét, hogy újból vannak kereszteletlen gyermekeink a III osztályba. Segítsék a gyermeküket, és ne fosszák meg a szent áldozás örömétől.
Sok ügyes segítőkész gyermekünk van. Segítenek, meghallgatják egymást.
Hat évvel ezelőtt csak álmodtam egy ilyen közösségre. Ez nem azt jelenti, hogy minden gyermek olyan jó. Vannak, akik több munkát, odafigyelést igényelnek. Nem mindig esik jó földbe az elszórt mag. Ezek minket, nevelőket is megviselnek. Ezért itt szeretőnk megköszönni a szárhegyi nevelőképzőt, ahol sok jó ötletet kaptunk az előadóktól, a kollégáktól. Már utánozzuk is az Ők kipróbált módszereit. Köszönjük a lehetőséget.
Nem utolsó sorban hálásan köszönjük mindenkinek mindent, aki bármivel is hozzájárult, hogy az Összefogás házában a napok megteljenek élettel, és jól érezzük magunkat együtt.