Mikulás-túra, tizennyolc kisteherautónyi ajándékkal

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_o_oroszhegy-szt-ferenc-alapitvany-ebe-1.jpgNégy útvonal, 72 település, négy Mikulás, több mint két tucat önkéntes, 19 tonna adomány, két és félezer csillogó szempár, megannyi mosoly és rengeteg szép műsor a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekvédelmi intézményeiben – íme az idei erdélyi Mikulás-túra örömputtonya.

Oroszhegyen találkoztunk Petróczy Istvánnal, a B útvonal Mikulásával és csapatával.
Gyermeknemzedékek nőttek fel a tizenhat év alatt, mióta Jendrolovits Gábor, Szekszárdon élő vállalkozó és baráti köre először gyűjtött és juttatott el céladományt. Amint a Dévai Szent Ferenc alapítvány gyermekvédelmi hálózata bővült, úgy gyarapodott az adományozók köre is, és Gáboron kívül előbb ketten, majd mind többen, idén már négy útvonalon, négyen öltöttek Mikulás-ruhát, hogy szétosszák a 19 tonnányi adományt, a 2500 Mikulás-sapkát és ugyanennyi csomagot.
Az adományokat magánszemélyek ajánlották fel, iskolákban, egyházi intézményekben és munkahelyeken gyűjtötték össze, zömmel Magyarországon, de idén érkezett adomány Svájcból és Németországból is. 
A Tamási György Szeretetházban negyven gyermek tanul délutánonként, a legtávolabbiak az üknyédi tanyáról járnak iskolába, utána naponta a Böjte Csaba ferences szerzetes nevével fémjelzett foglalkoztatóba. 
Csütörtökön senki nem akart haza menni, hangos énekszóval hívogatták a Dunaföldvárról feléjük tartó Mikulást. 
Noha az öreg Mikulás Oroszhegyre menet kissé elfáradt, a gyermekek közé érve megpihenhetett. 
A köszöntés, verses dalos, hangszeres, táncos műsor után mindannyian egyetértettek a Mikulással: megérdemlik az ajándékokat. 
Igaz, az ajándékosztó figyelmét év közben sem kerülték el a csínytevések, sorolt is belőlük néhányat, de végül nem kapott senki virgácsot, hiszen amint énekükben is kifejezték: a Mikulás puttonya Isten szeretetét mutatja. 
Volt megilletődés, kacagás és öröm a Szeretetházban. 
Nem üres kézzel térnek haza a mikulások
Pénteken kiürül a 18 teherautónyi rakomány a jelképes Mikulás-tarisznyából – egy hét alatt osztották szét. Szombatra érkeznek haza az ajándékosztók. Magukkal viszik az alapítványhoz tartozó gyermekek rajzait, esszéit is, amelyeket a szervezők által immár tizedik alkalommal meghirdetett pályázatra készítettek. 
A munkákat a hagyomány szerint paksi szakközépiskolás diákok zsűrizik majd, és huszonnyolc különdíjas csobánkai táborozáson vehet részt. Petróczy István elmondta azt is, a hetvenkét erdélyi települési Mikulás-ünnepség mellett négy város, öt kórházába vittek ajándékot a beteg gyermekeknek Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Kovásznán.
Még több fotó Erdély Bálint Elődtől itt nézhető meg
www.szekelyhon.ro