Aki bajnokokat nevel - Böjte Csaba Sepsiszentgyörgyön

Nyomtatás

ImageIsten szép ajándékai a feladatok, azokat megoldani pedig annyit jelent, mint minden körülmény között szembenézni az élet nagy kihívásaival — ezeket a gondolatokat értelmezte életre, tettre, cselekedetre ösztönzően hétvégén Sepsiszentgyörgyön Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója.

 Ez a szociális intézmény jelenleg mintegy másfélezer erdélyi árva, nehéz sorsú gyermek neveléséről gondoskodik, Háromszéken is több településen tevékenykednek.
A szombat esti közönségtalálkozón zsúfolásig telt a megyei könyvtár Gábor Áron Terme. Nemes Előd a rendezvényt szervező EMI és Turulmadár Ifjúsági Iroda nevében úgy fogalmazott: mi, székelyföldiek elhanyagoljuk Böjte Csabát, ezért is hívták meg Szentgyörgyre. Aztán néhány levetített képsor Csaba testvér dokumentumfilmen rögzített hétköznapjairól: felvillan néhány életmentő akció, miáltal gyermekek lelnek otthonra a legmélyebbnek látszó reménytelenségből. Mert ő maga hivatásszerűen vallja, „nagyon nehéz azt mondani, hogy engem nem érdekel", s mivel Dél-Erdély szórványvidékein, a Zsíl völgyében nagyon sok teljesen magára maradt, székely származású család került felfoghatatlanul nehéz helyzetbe, támogatásukra mindig nagy szükség van. És Böjte Csaba, aki hisz abban, hogy a gyermek nem más, mint „Isten szép csodája", kik között értelemszerűen nem lehet selejt, lehajol az apróságokhoz, és azt mondja nekik: én vagyok az edző, akarsz te bajnok lenni? És így történik, miután a szó legnemesebb értelmében készítik fel őket az életre, „erre a reális világra" — „nincs irgalom, mert a gyermekekben kétszer annyi erő van, mint amennyit egy számtanórán kihoznak magukból" —, hogy az általuk nevelt árvák 60—70 százaléka főiskolára kerül...
Böjte Csaba hosszasan mesél tevékenységükről, történetei a derű, a bizakodás és az alázat hangján szólnak. Itt, a Kárpát-medencében az a legnagyobb probléma, hangoztatja, hogy „elfordultunk az élettől", nincs szolidaritás, nem tudunk lehajolni a szomszédban bajban lévő gyermekhez. De bajainkat orvoslandó, nem nyafognunk kell, hanem megoldani feladatainkat, hiszen érdemes emelni a tétet, „merj nagyot álmodni, és merd rátenni az életedet". Szemléletének köszönhetően ma mintegy 1500 árva erdélyi gyermekről gondoskodnak negyvennél több intézményben, háromszéki létesítmények találhatók Kovásznán, Árkoson, Esztelneken és Sepsibükszádon. S a sok kicsi sokra megy tételt igazolja, hogy kovásznai házukat több mint tízezer ember alapítványuk számára felajánlott jövedelemadó-töredékéből vásárolták. Előadása végén a Gábor Áron Teremben lévők állva tapsolták meg a ferences szerzetest.
Ugyanaznap este Bardócz Csaba református lelkész ismertette az általuk kezdeményezett, Áldás népesség nevű mozgalmat. Tegnap délben pedig Böjte Csaba mutatott be emlékezetes szentmisét a Szent József római katolikus templomban, melynek végén Szabó Lajos kanonok arra kérte a háromszékieket, támogassák a ferences szerzetes által irányított gyermekmentő mozgalmat. Erre a plébánián át nyújtható adományok mellett egy másik lehetőség a személyi jövedelemadó 2 százalékának felajánlása.

Mózes László, Háromszék 

Image