Szeretet Napok: "Ezekből az adományokból lesz nekünk a reggeli..."

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1232.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1232.jpg'

img_1232.jpgKovásznai árvagyerekeknek szerveztek gyűjtést az idei Szeretet Napokon Győrött. A kisalföldi megyeszékhelyen kilenc éve rendezik meg a jótékonysági eseményt, amelynek célja Böjte Csaba ferences rendi szerzetes erdélyi gyermekmentő tevékenységének a támogatása. Az elmúlt években közel 40 millió forint gyűlt össze, amelyből a székelyföldi árvaházak felújítására, tetőfedésre, a belső berendezések megvásárlására futotta.

A kovásznai gyermekcsoport is fellépett a győri Bazilika mellett felállított színpadon. A 18 fiatal győri családoknál tölt néhány napot, és ismerkedik a várossal, a térséggel.
Jonica Xénia, Kovászna: "Ez nagyon szép, hogy körülnézek a téren, és azt látom, hogy mindenki nekünk segít. Ezekből az adományokból lesz nekünk majd például egy reggeli, nekünk ebből lesz meg a mindennapi. Szóval, nagyon felemelő érzés, hogy nekünk ezek az emberek segítenek, akik idegenek, és segítenek mégis."
A győriek minden évben nagy szeretettel fogadják az erdélyi csoportot.
Szalay Lajos, Győr: "Egymáshoz tartozás, a ragaszkodás nagyon jó ezeknek a fiatal gyerekeknek, hogy ők is lássák, hogy Erdélyből szerényebb anyagi körülmények között élnek, de ami a legértékesebb, a barátság, az egymáshoz tartozás, az megtapasztalható."
A diákok fogadását megnehezíti, hogy szigorúbbá váltak a gyerekek külföldi utazási feltételei Romániában.
J. Kovács Andrea sajtóreferens, Győri Egyházmegye: "A gyermekek vagy útlevéllel hagyhatják el az országot, illetve az útlevél készítéséhez mindkét szülőnek a közjegyző előtti írásos beleegyezése szükséges, feltéve természetesen, ha élnek a szülők. Mivel ezek a gyermekek általában hátrányos helyzetű családokból származnak, sokszor még az édesanyának a megkeresése is gondot jelent."
A Győri Püspökség győri vállalkozók, éttermek bevonásával szervezett gasztronómiai fesztivált, ahol az ételekért fizetett összeg a jótékonysági célt szolgálta.
Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök: "A győriek most már tudják, és nem csodálkoznak, hogy az erdélyiek honnan tudnak magyarul, mert ez most már számukra egyértelmű. Meglátogatják ezeket a gyerekeket, többe elmenten, segítettek, úgyhogy egy ilyen szorosabb kapcsolat alakult ki a székelyföldi gyerekek és a győriek között."
A dévai ferences misszió vezetője szerint a felajánlások mellett a határon túli és az anyaországi fiatalok közötti kapcsolatépítés a legfontosabb.
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes: "Személyes kapcsolatos születnek, ezek a hajszálerek, amelyeket Trianon elvágott, valahogy helyreállnak. Lehet levelezni a gyerekekkel, nagyon sokan eljönnek, meglátogatják őket, és tudom, hogy ezek a kapcsolatok sokszor éveken, évtizedeken keresztül is megmaradhatnak."
Az idei Szeretet Napok bevételéből a kovásznai árvaház berendezéseit vásárolják majd meg.
www.nyugathir.hu