Új otthonban Böjte atya gyermekei

Nyomtatás

ImageÚj otthonban várják délutáni foglalkozásokra a hátrányos helyzetű csomafalvi gyerekeket. Böjte Csaba napközi otthonát a továbbiakban bővíteni szeretnék.

Új otthonba költöztek a Böjte Csaba atya délutáni foglalkoztatójába járó gyerekek. A tizenkilenc fős csomafalvi csapat 5–14 évesekből áll, van közöttük mozgássérült és beilleszkedési zavarokkal küzdő fiatal, illetve több olyan gyerek is, akikre szüleik nem tudnak elég figyelmet fordítani.
Bartalis Beáta nevelő egy esztendeje kereste fel Csaba testvért, hogy a környékbeli települések mintájára Csomafalván is napközi otthont hozzanak létre. Mostanáig a Maros-parti iskola egyik osztályterme szolgált székhelyként, de az egyházi tulajdonban lévő ingatlan kifűtése gondot jelentett, a plébános sem tudta garantálni, hogy továbbra is rendelkezésükre tudja bocsátani a termet. Így a dévai Szent Ferenc Alapítvány megvásárolt egy lakást a községközpontban – az új otthont szombaton avatták fel.
„Két szoba, konyha, előszoba… az egész ház kisebb, mint az osztályterem, de a miénk” – újságolta Bartalis Beáta. A nevelő elmondta, havonta kapnak támogatást az alapítványtól, ebből vásárolják meg a napi uzsonnához való élelmiszereket, amelyeket a helybéli adakozók pótolnak ki: „Van kályhánk, mindennap főzünk teát, s hetente legalább egyszer meleg ételt is készítünk. Előfordul, hogy megsajnálnak a csomafalviak, hoznak egy kakast, egy tyúkot, abból lesz a leves.”
A közös tanuláson és játszáson kívül a napközinek elmaradhatatlan része az uzsonnázás, hisz amint a nevelő mondja, van gyerek, aki a nap folyamán délután jut először táplálékhoz.
Bartalis szerint a jelenleginél több gyerek igényelné a délutáni foglalkozásokat, azok száma is jelentős, akik rászorulnának, de szüleik restellik ezt jelezni. Ezért azt szeretné, ha a szászfalvi részen is indulhatna napközi.

Balázs Katalin

www.honline.ro