Összefogás Háza épült az udvarhelyszéki Máréfalván

Nyomtatás

ImageÚjabb gyermekjóléti intézménnyel bővült a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett közösségi házak sora. Ezúttal a székelykapuiról híres Máréfalván szentelték fel az Összefogás Házát, ahol negyven helybéli gyereknek biztosítanak tartalmas, napközis programot.

 

 

 

 

 

A Székelyudvarhely melletti Máréfalván jórészt mezőgazdaságból, állatartásból és vendégfogadásból élnek az emberek. A faluban sok olyan család van, ahol jól jön a gyermeknevelésben nyújtott segítség. A Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány erre a szükségre válaszolt, amikor egy évvel ezelőtt egy hajdani gazdasági épület átalakításába kezdett.

 

A mára újjá varázsolt, korszerű házban a nevelők azt a - három évvel ezelőtt elindított napközis programot folytatják, amellyel az árva és nehéz sorsú gyermekeknek nyújtanak segítséget a tanulásban, illetve a szabadidő hasznos eltöltésében. A Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ma 44 gyermekjóléti intézménye van Erdélyszerte. Böjte Csaba ferences szerzetes azt vallja: a segítségnyújtásról, az összefogásról nem elég beszélni, azért tenni is kell.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője hozzátette: „Az elmúlt 15 évben, hogyha őszintén, a politikai, de egyházi, de minden vezető magába néz, akkor el kell mondja, hogy sok mindent szerettünk volna, de szinte mindenki olyan partizán módon, egyedül, tehát hogy ő azt meg akarta valósítani, és azt gondolom, hogy nagyon sok kudarc pont ide vezethető vissza, hogy nem volt egy reális együttműködés az önkormányzat, az egyház, a civilszervezetek, a külföldi támogatók...tehát hogy ez egy csapatmunka legyen. A kudarcaink fel kellene villanyozzanak arra, hogy legyen elég alázatunk, hogy kiyújtsuk egymás felé a kezünket."

Duna TV

Fotók: Márton Kató