Elítéltek gyermekeinek adnak lelki támaszt a gyarmati táborban

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_02vezet-1.jpgA megszokott nyári táboroktól teljesen eltérő, „Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem” mottójú bűnmegelőzési célú tábor zajlik a napokban Balassagyarmaton. Az eseményre a Balassagyarmati Fegyház és Börtön elítéltjeinek gyermekei és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott fiatalok kaptak meghívást.

A program a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, illetve a Vidékfejlesztési Hálózat segítségével, a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület és a Gondoskodás Közhasznú Egyesület összefogásával valósult meg. A projekt egyik érdekessége, hogy fogvatartottak gyermekei hasonló helyzetű erdélyi gyermekekkel vehetnek részt benne, és többek között művészeti értékek bemutatásával szolgálja a gyermekek ösztönzését.
Az egyhetes művészeti tábor foglalkozásainak középpontjában a komolyzene, a könnyűzene, a tánc és a jobb agyféltekés rajzolás áll, emellett előadások, beszélgetések színesítik a táborozók napjait.
A program célja, hogy olyan értékeket adjon át a részt vevő fiataloknak, amik kapaszkodót adhatnak a mindennapi életben való eligazodáshoz. Választási és döntési lehetőségekkel szeretnének utat mutatni a helyes értékrend felé, mellyel hatás gyakorolható a büntetését töltő szülőre is, hiszen a családi kapcsolatok erősödésével a börtönártalmak is csökkenthetők.
Böjte Csaba délelőtt a nyírjesi táborban kereste fel a gyerekeket. Szokása szerint szívesen tréfálkozott is velük 
Gálaműsor koronázta meg a hetet
A tábor szervezői egy felejthetetlen rendezvénnyel szerették volna a társadalom figyelmét felhívni azokra a nehéz sorsú gyermekekre, akik szüleik börtönbüntetése miatt kényszerárvák lettek. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében csütörtök délután tartott gálán két előadást mutattak be. A börtönőrök és a fogvatartottak védőszentjének, Szent Adorjánnak életéről az elítéltek egy általuk írt és megzenésített musicalt mutattak be, Várnagy Andrea zongoraművész részvételével. Ezt követően a táborlakók a Muzsika hangjai című musicalből adtak elő részleteket, valamint egy közös énekléssel varázsolták el a jelenlévőket. A gyerekek ezzel az előadással nemcsak a jókedvű szeretet gyógyító erejére igyekeztek felhívni a figyelmet, hanem a börtönben élő szüleiket is szerették volna így megajándékozni.
Ma a Magyarországon fogva tartott személyekhez szerény becslések szerint is 32 ezer gyermek tartozik, Nógrádban a fenti tény több mint ezer gyermek sorsát határozza meg. Közülük 33 vehetett most részt a programban, további 17, Böjte Csaba atya gondozásában élő gyermekkel együtt.
Budai István, a fegyintézet parancsnoka hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtás szempontjából nagyon fontos, hogy hová adják vissza az elítéltet. Ha megmaradnak a családi kapcsolatai, akkor van esélye, hogy nem lesz újból bűnelkövető. Ez a kapcsolat javulhat, ha látja, hogy a gyermeke milyen pozitív élményekhez jutott az itt eltöltött hét során, és remélhetőleg együttműködőbb lesz az intézettel is. A gyermek hozzájut olyan élményekhez, amelyek alapján más gyerekek társaságát keresi a későbbiekben.
Böjte Csaba árvái valami irigylésre méltó lelki támasszal rendelkeznek, vallják a szervezésben besegítő szakemberek. Ezek a gyerekek ismerik az élet sötét oldalát, de a mögöttük lévő példaértékű érzelmi támogatás, ahogyan fel van építve a Szent Ferenc alapítvány, átsegíti őket a nehézségeken. Mosolyogva és méltósággal tudják viselni nem könnyű sorsukat.
A táborban töltött idő óriási segítség a fegyintézet dolgozói számára is, hogy még inkább leomoljanak azok a falak, amik az elítéltek és köztük vannak, s így egyre empatikusabban végezhetik majd napi munkájukat az elítéltek körében. S hogy mit gondolnak a gyerekek az itt töltött időről?
Mindkét csoportból megkérdeztünk egy-egy fiatalt, hogyan érzik itt magukat. Vidák Jázmin Bátonyterenyéről érkezett négy testvérével, Sav Mia román nemzetiségű kislány Déváról jött. Mindketten ugyanazt a választ adták a kérdésre: nagyon tetszettek nekik az itteni programok, de legszebb emlékként a táborban szövődött barátságokat viszik haza magukkal!
Fotó: Teknős Dominik
Sziládi Krisztina
www.nool.hu