Arra születtünk, hogy a szolgáló szeretet által az élet mellett döntsünk

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_20181224bojte-csaba.jpgA III. Budapesti Demográfiai Csúcs egyik pénteki blokkjába olyan előadókat hívtak meg, akik nem a kormányzati szektorban tevékenykednek, hanem a klasszikus civil szférában, pl. a nagycsaládok képviseletének területén. Kiderült, hogy az Egyesült Államokban már tabutéma az egy anyára és egy apára épített családmodell, pedig kutatások is bizonyítják, hogy az azonos nemű párok gyerekeinek rosszabbak a kilátásaik, de ilyen dolgokról ott nem ajánlott beszélni. Az egyébként legnagyobb és leghosszabb tapsot kapó Böjte Csaba atya szerint viszont jónak lenni jó, jó dolog gyermeket vállalni, jó dolog anyának és apának lenni, és az élet mellett dönteni. Bár a hagyományos családmodell, és azon belül is a nagycsaládos modell komoly támadásoknak van kitéve az utóbbi időben, nem szabad, hogy ez a fajta együttélési forma eltűnjön a társadalmakból, és ezért dolgoznak a nagycsaládosok egyesületei is a különböző országokban.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is meghívott vendég, illetve előadó volt a pénteki napon a III. Budapesti Demográfiai csúcson. Böjte atya számos személyes történettel illusztrálta elkötelezettségét a családi élet mellett. Úgy véli, hogy Isten újabb és újabb örömöket ad nekünk, amit párhuzamba állított a gyerekfejlődéssel.
Azt mondta, hogy az a bölcs ember, aki az Isten által fölkínált ajándékot örömmel el tudja fogadni. Jó dolog apává válni, jó dolog családot alapítani, és az élet mellett dönteni. 
A hagyományos családmodelltől eltérő kapcsolatokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy az Isten nem kap sírógörcsöt, ha valaki egyedül vállal gyereket, de a gyermekvállalásnak mégis van egy kultúrája. 
Amikor gyerek születik, egy édesanya és egy édesapa is születik a földre - tette hozza.
Böjte Csaba szerint a gyermekvállalás az emberi kibontakozás egy fontos része. 
Arra születtünk, hogy a szolgáló szeretet által az élet mellett döntsünk - mondta a ferences szerzetes Böjte Csaba.
Amerikában már tabutéma a hagyományos családmodell
Ugyanebben a blokkban, mely Az államon túl címet viseli, előadást tartott Emilie Kao, az amerikai Heritage Alapítvány Richard and Helen DeVos Központja a Vallásért és a Civil Társadalomért igazgatója is.
Az igazgató asszony részletezte előadásában, hogy az Egyesült Államokban a házasság elleni támadások hogyan ártottak a gyerekeknek. Amerikában létezik egy siker-szekvencia mutató, mely szerint azok az emberek, akik elvégzik rendesen az iskolákat, majd megházasodnak, 98 százalékos eséllyel kerülik el a szegénységet.
Emlie Kao hangsúlyozta, hogy az anyák és apák szerepe nem cserélhetőek fel. Ugyanakkor korábban 40 százaléka született a gyerekeknek házasságon kívül, ez az utóbbi időben 55 százalékra emelkedett. 
Kao kiemelte, hogy a házasság elleni támadás nagyon gyorsan következett be, amely megváltoztatta az emberi viselkedést. 
A feminizmusnak köszönhetően a nők félnek a házasságtól, mialatt az azonos neműek házasságáért küzdők kikezdték az anya- és apaszerepeket.
Kutatások bizonyítják ugyanakkor, hogy az azonos nemű szülők gyerekeinek rosszabbak a kilátásaik, de a sok fenyegetés hatására 
már tabu olyat mondani Amerikában, hogy egy gyermeknek egy anyára és egy apára van szüksége. 
A család alapvető építőköve a társadalmaknak évezredek óta – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy nagy nemzetközi nyomás helyeződik az egyes országokra, hogy fogadják el az azonos neműek közötti házasságot. 
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke szintén felszólalt az eseményen. A szervezet alapfeladatainak az érdekvédelmet, az értékfelmutatást és a közösségépítést jelölte meg. Szerinte 
nemcsak egy anya és egy apa kell a gyermekvállaláshoz, hanem a támogató közeg is. 
Probléma azonban, hogy egyre több generáció nő fel úgy, hogy nem ismeri a nagycsalád értékét.
Kardosné örömét fejezte ki a kormány családtámogató intézkedődéseivel kapcsolatban, és a blokk címétől eltérően (Az államon túl) ő úgy gondolja, hogy az állammal együtt kell meghozni a megfelelő döntéseket.
Az elmúlt időszakban a családok környezetvédelembe csomagolt támadásaival kapcsolatban azt mondta, hogy 
alapvető jog, hogy a férfi és nő szeretetközösségében annyi gyerek születhessen, amennyit csak akarnak. 
Lettország lakossága közel harminc éve fogy, de csak most kezdenek kormányzati szinten is komolyabban foglalkozni a témával
Leonids Mucenieks, a Lett Nagycsaládosok Egyesületének elnöke 27 évvel ezelőtt alapította meg a Nemzeti Demográfiai Tanácsot, amely a lett miniszterelnök vezetésével működik. Előadásában elmondta, hogy Lettországban is romlik a demográfiai mutató, az országban 1991 óta csökken a lakosság. 
A kormányok már tanulhattak volna, de nem reagáltak – jelentette ki.
Korábban létrehoztak családügyi minisztériumot is, de aztán egy következő kormány megszüntette takarékossági okokra hivatkozva. 2016-ban sikerült kieszközölni egy deklarációt, mely szerint a kormány vállalta, hogy javítani kezd a családok helyzetén, segíti a második és harmadik gyermek vállalását is, és elkezdenek létrehozni egy családbarát Lettországot. Hozzátette, hogy szeretnék, ha a családpolitika folytonos és a kormányzati politikától független lenne.
Maria Regina Maroncelli volt Az államon túl témának az utolsó előadója, aki az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetségének (ELFAC) elnöke.
Kifejtette, hogy nagycsaládok évezredek óta léteznek, de most elképesztő, hogy mennyire megváltozott a helyzet. Régen még egyfajta hatalmi státuszt is jelentett, ha valakinek sok gyereke volt, 
a közelmúltban azonban nagyon negatív személetet kapott ez a fajta családmodell. 
A nézőpont ezzel kapcsolatban teljesen megváltozott az utóbbi időben, pl. a fiatal németek már érdekességként tekintenek a nagycsaládra. Ugyanakkor a nagycsaládok szerepe egy társadalomban létfontosságú, hiszen egyfajta családmodellt képviselnek – mutatott rá az egyébként négygyerekes elnök. 
A többgyerekes családok erős gyökerekkel rendelkező közösséget építenek, nevelési, oktatási értéket is képviselnek, szolidaritásra tanítanak, megtanul az ember megosztani dolgokat, megtanul vitatkozni, amely képességek a munkaerőpiacon is fontosak lehetnek. Ez a fajta modell nem érdemli meg, hogy eltűnjön, mert egy nagyon erős közösség tűnne el, amely nagyon erős kapcsolatokat ápol.
A lehető legjobb választás volt részéről, hogy a nagycsalád mellett döntött – jelentette ki Maria Regina Maroncelli.
www.origo.hu