„Magyar kézen” a piski csata helyszíne – Emlékparkot hoz létre Böjte Csaba új alapítványa

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_cstpiskin.jpgMegvásárolta a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított Szent László Alapítvány a piski csata Déva közelében lévő helyszínét. A kedden Piskin megemlékező Csaba atya közölte, emlékhellyé kívánják alakítani a környéket.

Magyar kézbe került, a Böjte Csaba ferences szerzetes kezdeményezésére létrehozott Szent László Alapítványé lett a piski csata helyszíneként ismert, Déva közelében fekvő két hektáros terület. Minderről a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szolgálatot működtető alapítója számolt be. Szeretettel megosztom örömünket! Sikerült megvásárolni a Sztrigy folyó partján a piski csatateret, a rajta ma is álló hajdani csárdát! 1849. február 9-én vívott ütközetben a császári csapatok itt alulmaradtak, és győztek a honvédek! A közel két hektáros telek földjében pihennek az elesett katonák hamvai. A véres, elkeseredett küzdelemben több mint 1500 katona esett el! Halottainkról megemlékezni, értük imádkozni, a sírjaikat gondozni keresztény kötelességünk, mi ennek a feladatnak szeretnénk eleget tenni, ezért akarjuk a hajdani csárdát és környezetét átalakítani történelmi emlékhellyé! 
Nagy munka, nagy feladat, de ha összefogunk a hősökért és a felnövekvő fiataljainkért, biztos, hogy sikerülni fog!” – ezt a bejegyzést osztotta meg Böjte Csaba a Magnificat.ro közösségi oldalán. HIRDETÉS Kedden délben Piskin emlékeztek meg a hősökről. Böjte Csaba beszédében felidézte, még tavaly döntés született arról, hogy emlékhellyé kellene alakítani a piski csata helyszínét. Ennek érdekében egy új alapítványt hoztak létre, amelyet éppen 2020. június 4-én, a trianoni döntés századik évfordulóján jegyeztek be hivatalosan. 
A dévai ferences szerzetes a Szent László Alapítvány jelképes születésnapja kapcsán azt mondta, nem a gyász, a harag, a bosszú a jó válasz, hanem a teremtés”. Böjte Csaba beszámolt arról is, hogy a múlt hét folyamán megérkezett az engedély a telek vásárlására, s október 6-án a pénzátutalás is megtörtént. Szeretettel hívom Erdély népét, ne valakik ellen, hanem hőseink emlékére Piskin hozzunk létre egy emlékparkot” – fogalmazott Csaba atya, megemlítve, hogy bár romos állapotban, de még áll ezen a területen az a csárda, ahonnan háromszor is kitessékelték az osztrákokat. 
„Döntsünk a szeretet mellett!” – Böjte Csaba ferences szerzetes a rendkívüli helyzetről, a másik ajtóról, a születő új világról Valós kegyelmi időszak a mostani, amelyből sokkal tisztábban, értékesebben kerülhetünk ki mindannyian – vallja a jelenlegi járványügyi helyzetről a Krónikának Böjte Csaba ferences szerzetes.  Mint ismeretes, 1849. február 9-én vívták Bem József honvéd tábornok és Puchner Antal erdélyi császári főparancsnok seregei a sorsdöntő piski csatát, ahol véres küzdelem árán a lengyel származású hadvezér csapatai győzedelmeskedtek. 
Az apró falucska Dévától nyolc kilométerre keletre, a Sztrigy folyó bal partján fekszik, ahol Bem csapatai már az ütközet előtti napon, február 8-án elfoglalták állásaikat. 
A Rubiconline egy korábbi írása szerint a lengyel származású fővezér feladata egyszerű és világos volt: meg kellett akadályoznia, hogy a császáriak elfoglalják a Sztrigy felett épült, mintegy negyven méter hosszú fahidat. Miként Bem is megállapította: „ha elvész a híd, elvész Erdély is”, így aztán a Piski melletti átkelő később a magyar hadtörténet egyik legjelentősebb hídjának bizonyult. A Sztrigy két partját összekötő híd a honvédek kezén maradt, a következő hónapokban pedig Erdély is újra magyar uralom alá került.
www.kronikaonline.ro