Egyedülálló kezdeményezés támogatja a megmaradást Kárpátalján

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_743556301456088234980825944986322581061632o.jpgBár rendhagyó módon, de idén is megrendezik a kárpátaljai Szülőföldön maradás napját, amelyet a vírushelyzetre való tekintettel online szerveznek meg október 26-án. A Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért önkéntes munkacsoportja által életre hívott esemény fővédnöke idén is Böjte Csaba ferences rendi szerzetes lesz.

– A 2019-ben megalakuló, Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért önkéntes munkacsoport első célkitűzése között szerepelt egy olyan nap megszervezése, amelyik csak Kárpátaljáról szól, ahol bemutatható a régió multikulturalizmusa és azon kiemelkedő értékei is, amelyeket a Jóisten adott nekünk – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Simon Dominika. Az önkéntes mozgalom elnöke felidézte, hogy a szülőföldön maradás támogatása céljából életre hívott kezdeményezés hamar támogatókra talált: Böjte Csaba atya mellett – aki örömmel tett eleget a szervezők felkérésének, hogy a bemutatkozó rendezvény fővédnöke legyen – Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint több ifjúsági és egyházi szervezet is a Szülőföldön maradás napja nevű rendezvény mellé állt.
A sikeres esemény után egyértelművé vált, hogy a programból szeretnének hagyományt teremteni, de a járványhelyzetre való tekintettel a tavalyi koncepció idén nem lett volna tartható. Az elszánt szervezők viszont ennek ellenére is az esemény megtartása mellett döntöttek,
így a Kárpátalját ünneplő eseményt – számos közreműködő segítségével – október 26-án online rendezik meg.
A tavalyi rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével zarándokoltak a kárpátaljaiak
Simon Dominika az idei programokat ismertetve elmondta: a hat órától kezdődő közvetítés három részre oszlik majd fel. Először a Szülőföld blokkban a közéleti és civil kárpátaljai emberek osztják meg gondolataikat, ezt követően a Megmaradás blokkban Böjte Csaba testvér előadását, egy Németországból hazatért fiatal vállalkozó történetét, valamint egy kilencvenéves hölgy kárpátaljai életútját és fiatoknak szóló üzenetét hallhatják. A harmadik, az Értékeink és kincseink blokkban pedig mindent bemutatnak, ami kárpátaljai: a természeti és kulturális értékeket, a népmeséket, néptáncokat, énekkart, a gasztronómiát, a humort, illetve a kárpátaljai vállalkozásokat.
A fő szervező felhívta arra is figyelmet:
különösen fontosnak tartják, hogy ne csak a helyi magyarságot, hanem a Kárpátalján élő többi nemzetiségeket is be tudják vonni a programokba.
www.magyarnemzet.hu
Fotó: A tavalyi rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével zarándokoltak a kárpátaljaiak